KOORDINISANA RETORIKA KREMLJA? Da li se Putin i saveznici pripremaju za rat pod "anti-nacističkim" barjakom?

Autor:

Svet

28.01.2024

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putinova retorika i geopolitički sukob

KOORDINISANA RETORIKA KREMLJA? Da li se Putin i saveznici pripremaju za rat pod "anti-nacističkim" barjakom?

Foto: Tanjug/Ap


Tokom obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Lenjingrada od nacista, predsednik Vladimir Putin izneo je upečatljivu tvrdnju o Rusiji koja se nalazi u egzistencijalnom geopolitičkom sukobu sa navodnim modernim nacističkim pokretom koji se prostire izvan Ukrajine.

Putinova ponovljena upotreba retorike koja povezuje baltičke države sa nacizmom ima za cilj da iskrivi istorijske događaje i negira sovjetsku represiju. Ova retorika je korišćena kako bi se optužila Estonija i Letonija za otvoreno veličanje nacista i njihovih saradnika, kao i kako bi se kritikovalo postupanje etničkih ruskih manjina u Letoniji, Litvaniji i Estoniji.


**Optužbe i optuživanja**

Putin i drugi ruski zvaničnici konstantno koriste oštar jezik kako bi optužili lidere država članica NATO-a, poput SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, za podržavanje genocida u Ukrajini i promovisanje rastućeg fašističkog pokreta u Evropi. Retorika koju koristi rusko rukovodstvo, uključujući reference na "opasnu stazu" koja bi mogla dovesti do novog svetskog rata, ističe ozbiljnost njihovih optužbi.

**Denacifikacija i geopolitička strategija**

Ideja "denacifikacije" Ukrajine služi kao zamaskirani zahtev za promenom režima. Označavanjem percipiranih protivnika, a potencijalno i celog Zapada, kao "nacističke", Kremlj postavlja temelje za potencijalne buduće napade na članice NATO-a pod izgovorom zaštite ruskih sunarodnika u inostranstvu i odbrane navodnih nacističkih politika.

**Koordinisana retorika i strateške naracije**

Koordinisana retorika 27. januara sugeriše da bi Kremlj mogao sve više označavati bilo kog percipiranog protivnika, a možda i ceo Zapad, kao "nacistički" kako bi utrljao put za potencijalne buduće napade na članice NATO-a. Ova naracija takođe može služiti kao lakša linija za koordinaciju sa željenim partnerima unutar Kremljevo definisane "civilizacijske i kulturne zajednice" koja objektivno opire Zapadu.

**Oblikovanje uloge Rusije u globalnoj areni**

Cilj Moskve čini se da je pozicioniranje Rusije kao glavnog aktera unutar "svetske većine" definisane kao civilizacijska i kulturna zajednica koja objektivno se protivi Zapadu. Kremlj može verovati da će "borba protiv fašizma" biti lakša retorička linija za koordinaciju unutar ove fiktivne "svetske većine".


Retorika i optužbe koje iznose Putin i drugi ruski zvaničnici pokazuju namerni napor da se oblikuje narativ koji opravdava i unapređuje geopolitičke interese Rusije. Pozivanjem na duh nacizma, Kremlj teži da pridobije podršku za svoje akcije i predstavi sebe kao branitelja od percipirane zapadne agresije. Ova strategijska upotreba retorike ukazuje na širi geopolitički program koji ima za cilj da redefiniše ulogu Rusije na globalnoj sceni.

(Jutarnji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Dejan2019

05.02.2024 18:33

Ako su "Putinove vrednosti", alternativa, ni nacizam ne izgleda tako strašno! Svet je pobedio nacizam, pa će i "Putinizam.