DOBRO DOŠAO, BRATE SI! Istorijska poseta predsednika Kine Srbiji 7. i 8. maja

Autor:

Vesti

30.04.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelično prijateljstvo s drugom silom sveta omogućeno zahvaljujući dobrim ličnim odnosima Vučića i Đinpinga

DOBRO DOŠAO, BRATE SI! Istorijska poseta predsednika Kine Srbiji 7. i 8. maja

Foto: Tanjug/AP/Kenzaburo Fukuhara/Sava Radovanovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće dva dana domaćin predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu, koji će boraviti u poseti Beogradu 7. i 8. maja. Njihov deveti zvanični susret, tokom kog će se razgovarati o daljem unapređenju političkih i ekonomskih veza, potvrda je čeličnog prijateljstva dve države.
Takva poruka stiže i iz Kine, druge ekonomske sile na svetu i nezaobilaznog političkog i bezbednosnog činioca na planeti. Naime, kineski šef diplomatije Vang Ji poručio je da se Peking raduje ovoj poseti, kao još jednoj prilici za cementiranje gvozdenog prijateljstva sa Srbijom.


JOŠ DVE ZEMLJE


Đinping je poslednji put bio u Beogradu juna 2016, što je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine. Ovaj put stiže baš na 25. godišnjicu udara na kinesku ambasadu u Beogradu tokom NATO agresije. On će, osim u Srbiji, što je njegova prva poseta ovom delu Evrope otkad je pre godinu dana treći put izabran za predsednika Kine, boraviti i u Mađarskoj i Francuskoj (od 5. do 10. maja).


Najavljujući dolazak Đinpinga, iskrenog srpskog prijatelja i velikog lidera, ne samo Kine već jednog od najznačajnijih svetskih lidera, Vučić je nedavno kazao da želi da ga dočeka u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način. Upitan o globalnoj, razvojnoj, bezbednosnoj i civilizacijskoj inicijativi Đinpinga, koju je podržao, kazao je da je o tome pričao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da su obojica konstatovala da već 15 godina iz Brisela slušaju glupe priče o pogoršanju situacije u Kini, a ona sve to vreme ima konstantan rast od pet do šest odsto. I da su konstatovali da se to pogoršanje nikada neće desiti, dok su, s druge strane, istakli da je rast u Evropi između nula i jedan odsto, zbog čega su zapitali kako uopšte mogu da se mere s Kinom.


Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da poseta Đinpinga ima ogroman značaj i biće još jedan pečat čeličnom prijateljstvu predsednika Vučića i Sija, kao i dve države:


- Kina je ogroman oslonac u epskoj, titanskoj borbi Vučića na diplomatsko-političkom planu, posebno u UN, i u njegovim naporima da zaštiti KiM i Republiku Srpsku, kao i ceo srpski narod, od pokušaja krvoloka da razore srpsko orlovo gnezdo. Beograd i Peking zajednički štite teritorijalni integritet obe zemlje, posebno kad je reč o Kosmetu ili o ostrvu Tajvan, koji je integralni deo Kine.


VAŽAN SPORAZUM


Ova poseta, ističe, biće još jedan zamajac plodonosnoj ekonomskoj saradnji dve partnerske države, čiji je iznos robne razmene lane prevazišao šest milijardi evra, a ove će biti za milijardu viši:
- Kompanije s kineskim kapitalom u Srbiji, njih tri, najveći su srpski izvoznici, samim tim, i najveći oslonac srpskom budžetu i javnim finansijama.
Odnosi Srbije i Kine su, zaključuje, na istorijskom vrhuncu, što potvrđuje nedavno potpisani sporazum o slobodnoj trgovini, što je retka privilegija koju Kinezi daju nekim manjim zemljama u svetu. Takođe, Srbija predstavlja sponu između Kine i Evrope, što je potvrđeno i na poslednjem susretu predsednika Vučića i Đinpinga, oktobra prošle godine, u okviru Trećeg foruma "Pojas i put" u Pekingu.

 

Spasić: Milijarde evra investicija

Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, ocenjuje za Srpski telegraf da se, zahvaljujući ličnim odnosima predsednika Vučića i Đinpinga, odnosi Srbije i Kine nalaze se na najvišem bilateralnom istorijskom nivou.
- Kina je jedan od značajnijih investitora za našu zemlju, ulaže u industriju, fabrike, industrijske parkove, putnu i železničku infrastrukturu i ti iznosi se mere milijardama evra. I Srbija ima podršku Kine u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Otuda je i poseta Đinpinga Srbiji izuzetno važna i doprineće značajnom političkom i ekonomskom napretku.


Brojke
- 6,1 milijardu dolara iznosila ukupna trgovinska razmena 2023.
- 1,2 milijarde dolara bio izvoz u Kinu
- 87 puta je to povećanje u odnosu na 2012, kad je bilo 6,4 miliona dolara
- 931,3 miliona dolara ukupna robna razmena u prva dva meseca ove godine, što je povećanje od 1,3% u odnosu na isti period 2023.



Najveće kineske investicije u Srbiji
- Železara Smederevo
- RTB Bor (Ciđin)
- Linglong
- Hisens



Moj stav Li Ming, ambasador Kine
Vučić pridaje veliku važnost odnosima Kine i Srbije i iskazuje ljubav prema kineskoj kulturi, kao i poverenje u rad ambasade i kineskih kompanije, što je veliki podsticaj

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SajAga

30.04.2024 06:12

eh ,Samo vi cvilite i molite , nazalost jos ste na Balkanu, treba tu da Vratite ugled i se Izolujete od GenocidnoOkupatorske politike krvoLoka milosevica..padnete na Kolena i molite Balkance da vam Halahe...