VELIKI USPEH UKRAJINSKE PVO? Kijev tvrdi da je oboreno osam ruskih dronova u noćnim napadima!

Autor:

Svet

29.01.2024

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su dronovi uništeni u više regiona zemlje, uključujući Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Hmeljnicki i Rivne.

VELIKI USPEH UKRAJINSKE PVO? Kijev tvrdi da je oboreno osam ruskih dronova u noćnim napadima!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

U ponedeljak je Ukrajina objavila da je njena protivvazdušna odbrana uspešno oborila osam dronova koje je lansirala Rusija tokom noćnih napada. 

Prema saopštenju ukrajinskih vazdušnih snaga, dronovi su uništeni u različitim regionima zemlje, uključujući Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Hmeljnicki i Rivne. Osim dronova, ruski napadi uključivali su i tri rakete S-300.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naglasio je da je ključno videti povećanu otpornost u snabdevanju odbrambenih koalicija oružjem, municijom i vozilima.

Ovi komentari dolaze nakon upozorenja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bi Sjedinjene Države, Evropa i drugi delovi sveta mogli postati ranjivi ako Ukrajina ne nastavi dobijati podršku u borbi protiv Rusije.

Stoltenberg je takođe izjavio da Peking pažljivo prati odgovor NATO na Putinovu invaziju na Ukrajinu, ističući da bi sadašnji scenario mogao ohrabriti druge autoritarne režime u svetu.

U NATO operaciji će učestvovati 90.000 pripadnika

NATO se priprema za operaciju Steadfast Defender 24, u kojoj će oko 90.000 pripadnika učestvovati u nizu vežbi širom Evrope u narednim mesecima. Ove vežbe, uključujući 50 mornaričkih plovila, 80 aviona i više od 1.100 borbenih vozila, imaće za cilj pokazati sposobnost NATO da sprovodi složene operacije na teritoriji velikoj hiljadama kilometara.

Dok Ukrajina i dalje traži podršku, unutar zemlje se suočava sa izazovima, uključujući i borbu protiv korupcije.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) objavila je da je jedna domaća kompanija za proizvodnju oružja bila u zaveri sa zvaničnicima kako bi proneverila oko 40 miliona dolara namenjenih za proizvodnju minobacačkih granata u ratu sa Rusijom. Pet osoba je optuženo, a jedna je privedena, sa mogućnošću zatvorske kazne do 12 godina. Generalni tužilac zemlje obećao je povraćaj sredstava u ukrajinski budžet za odbranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading