NEMA STAJANJA, IDEMO DO KRAJA: Zastrašujuća poruka iz Izraela, svet se sada plaši najgoreg

Autor:

Svet

27.12.2023

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu posetio je Gazu i u njoj se obratio svojim vojnicima

NEMA STAJANJA, IDEMO DO KRAJA: Zastrašujuća poruka iz Izraela, svet se sada plaši najgoreg

Foto: Tanjug/AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da vojska ove države nema nameru da se ijednog trenutka zaustavi u nameri da u Gazi svoju operaciju sprovede do kraja.

- Ne stajemo. Rat će se nastaviti do kraja, dok ga ne završimo, ni manje ni više - izjavio je Netanijahu u Gazi.

Francuski “Mond” navodi da je izraelski premijer tada ponovio da će rat biti dug i da se neće završiti.

Takođe je poručio, u izraelskom parlamentu, da Izrael neće uspeti da osloboditi preostale taoce u Gazi bez vojnog pritiska.

Njegova poseta Gazi usledila je uoči odbijanja egipatskog predloga o prekidu vatre od strane palestinskih militantnih pokreta Hamas i Islamski džihad.

Kairo je predložio da se Hamas odrekne vlasti u Pojasu Gaze u zamenu za trajni prekid vatre, što palestinskoj militantnoj grupi ne pada na pamet.

Izraelske odbrambene snage su u nedelju objavile da su ubile 8.000 palestinskih boraca, od oko 30.000 koliko Izrael procenjuje da ih ima. Takođe, broj poginulih u napadima Izraela je prešao 20.000, a upravo su nekoliko sati pre Netanijahuove posete, kasno u nedelju, IDF izvele napad na civilni kompleks u kojem je poginulo više od 70 ljudi.

Kako prenosi Jutarnji list pisanje Fajnenšel tajmsa, odluka Netanijahua da poseti Pojas Gaze bila je potez radi smirivanja pritiska na unutarpolitičkoj sceni, pošto raste nezadovoljstvo javnosti vojske zbog broga stradalih vojnika. On je, kako se navodi, izraelskim vojnicima rekao da nema govora o prestanku sukoba.

Istovremeno,  Netanijahu vodi borbu I na međunarodnom planu, kako bi svoje uslove postavio kao temelj bilo kakve budućnosti Pojasa Gaze kad jednom sukobi prestanu, dok SAD uporno rade na stvaranju preduslova da Palestinska samouprava preuzme vlast kako je bilo utvrđeno Sporazumima iz Osla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading