MASOVNA HAPŠENJA U TURSKOJ: Erdogan uklanja sledbenike svog smrtnog neprijatelja (VIDEO)

Autor:

Svet

14.05.2024

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšene su 544 osobe u operaciji sprovedenoj u 62 od 81 turske provincije.

MASOVNA HAPŠENJA U TURSKOJ: Erdogan uklanja sledbenike svog smrtnog neprijatelja (VIDEO)

Foto: X/Karina Karapetyan/Printscreen

Turske vlasti uhapsile su 544 osobe za koje se sumnja da su povezane sa propovednikom, Fetulahom Gulenom, koga predsednik, Redžep Tajip Erdogan, optužuje da je organizovao pokušaj puča 2016. godine.

Uhapšene su 544 osobe u operaciji sprovedenoj u 62 od 81 turske provincije, naveo je turski ministar unutrašnjih poslova, Ali Jerlikaja, na mreži X.

Osumnjičeni su optuženi da su se prijavili za polaganje ispita za državnu službu po nalogu pokreta Fetulaha Gulena i da su koristili sistem šifrovane komunikacije Bylock.

Podsetimo, Gulen, koji živi u egzilu u SAD od 1999. nekadašnji je Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsedniku da njegova verski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast 2002. godine.

Međutim, dvojica saveznika uskoro su se razišli, navodno, zbog pitanja podele moći i Erdoganovog autoritarnog stila upravljanja. Gulenov pokret je označen kao teroristička organizacija u Turskoj.

Teolog koji je vodio molitve petkom u glavnoj džamiji u Izmiru kasnih šezdesetih otišao je u dobrovoljni egzil 1999. kada je optužen za pokušaj podrivanja sekularne strukture države.

Optužbe protiv njega su kasnije odbačene, ali je on ostao u Sjedinjenim Državama, gde živi kao vođa jedne od najvećih islamskih civilnih organizacija, baziranih na verskim uverenjima.

Smatra se da njegov pokret Hizmet ima milione sledbenika i sponzora za 1.000 centara zasnovanih na islamskim dogmama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading