UDARNO! Erdogan presekao, TEKTONSKA promena na Bliskom istoku! Izrael u problemu!

Autor:

Svet

02.05.2024

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Erdogan je više puta kritikovao ponašanje Izraela u ratu

UDARNO! Erdogan presekao, TEKTONSKA promena na Bliskom istoku! Izrael u problemu!

Foto: Tanjug/AP

Turska je danas zvanično prekinula svu trgovinu sa Izraelom, šireći prošlomesečna ograničenja na izvoz nekih turskih proizvoda u Izrael.

Ovo je usledilo nakon najave da će Turska podržati tužbu koju je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela na najvišem sudu Ujedinjenih nacija, zbog navodnog genocida na palestinskoj teritoriji.

Trgovinska razmena između Turske i Izraela iznosila je 6,8 milijardi dolara u 2023. godini, pri čemu je 76 odsto činio turski izvoz.

Najznačajniji proizvodi u ovoj razmeni bili su gvožđe, čelik i rafinisani naftni proizvodi.

Reakcija Izraela na obustavu trgovine

Izraelska vlada je najavila da će raditi na stvaranju alternativa za trgovinu sa Turskom, povećanjem lokalne proizvodnje i pronalaženjem novih dobavljača.

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac, ocenio je da je ovo ponašanje Turske neprihvatljivo i da ignoriše međunarodne trgovinske sporazume.

Turska podrška Hamasu

Nakon što je Hamas pokrenuo napad na Izrael, turski predsednik Erdogan je više puta kritikovao ponašanje Izraela u ratu.

Erdogan je čak militante Hamasa nazvao "borcima za slobodu" i ugostio političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Istanbulu, pozivajući na hitnu pomoć Gazi.

Za razliku od SAD i Evropske unije, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Budućnost trgovinskih odnosa

Iako Turska nije zvanično objavila pod kojim uslovima će se trgovina nastaviti, očekuje se da će ova obustava trgovine dodatno pogoršati odnose između Turske i Izraela, koji su već bili na tankom ledu nakon decenije tenzija.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je ocenio da je ovo ponašanje Turske diktatorsko i da ignoriše interese turskog naroda i poslovne zajednice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading