PUTIN UKLONIO JOŠ JEDNOG PROTIVNIKA: Kara-Murzi dbijena žalba na presudu od 25 godina zatvora

Autor:

Svet

14.05.2024

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni tužioci su Kara-Murzu optužili za “svesno širenje lažnih informacija“ o delima ruskih snaga u Ukrajini.

PUTIN UKLONIO JOŠ JEDNOG PROTIVNIKA: Kara-Murzi dbijena žalba na presudu od 25 godina zatvora

Foto: youtube.com/un watch

Vrhovni sud Rusije odbacio je žalbu na presudu od 25 godina zatvora zbog izdaje koju je podneo kritičar Kremlja, Vladimir Kara-Murza, preneo je danas Rojters.

Kara-Murza je dvojni ruski i britanski državljanin, a više puta je kritikovao rat u Ukrajini, ruskog predsednika, Vladimira Putina, i lobirao za zapadne sankcije Rusiji.

Opozicioni političar je uhapšen dva meseca pre početka konflikta u Ukrajini, u februaru 2022. godine, i optužen je za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama i proglašen je za “stranog agenta“.

Ruska policija ga je privela nekoliko sati nakon što je CNN emitovao intervju sa njim, u kojem je tvrdio da Rusijom upravlja “režim ubice“. Kasnije je optužen za izdaju zbog govora koje je održao, uključujući i jedan u Predstavničkom domu Arizone, kada je rekao da je Rusija bombardovala ukrajinske kuće, bolnice i škole, što Moskva poriče.

Državni tužioci su ga optužili za “svesno širenje lažnih informacija“ o delima ruskih snaga u Ukrajini, a njegova supruga Jevgenija je izrazila strah za njegov život nakon smrti Alekseja Navaljnog u februaru.

Kara-Murza je u svojoj žalbi naveo da nije počinio nijedan zločin i da je osuđen isključivo zbog toga što je iskoristio pravo na slobodu govora i javno se usprotivio Putinu i ratu u Ukrajini.

- Ceo ovaj slučaj je zasnovan na poricanju samih pojmova zakona, pravde i zakonitosti. Takođe se zasniva na grubom, ciničnom falsifikatu i pokušaju da se kritika vlasti izjednači sa štetom za zemlju, da opoziciono delovanje predstavi kao izdaju. Ali to nije ništa novo, to je ono što čini diktatura - poručio je Kara-Murza u pisanom podnesku sudu.

On je ovog meseca primio Pulicerovu nagradu za esej u Vašington postu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading