NATO NA ISTOČNIM GRANICAMA GRADI POSEBAN ZID U SLUČAJU RATA SA RUSIJOM! Finska otkrila šta će uraditi sa svojim stanovništvom

Autor:

Svet

28.05.2024

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest država članica NATO-a već su u pripravnosti

NATO NA ISTOČNIM GRANICAMA GRADI POSEBAN ZID U SLUČAJU RATA SA RUSIJOM! Finska otkrila šta će uraditi sa svojim stanovništvom

Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Planovi šest zemalja NATO-a da razviju "zid od dronova" duž svojih granica s Rusijom izazvali su pažnju javnosti.

Ministri iz Finske, Norveške, Poljske i tri baltičke države (Estonije, Letonije i Litvanije) istakli su da je osnovni cilj stvaranja ovakvog sistema dronova zaštita granica od neprijateljskih provokacija i sprečavanje krijumčarenja.

Ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotaite istakla je da je ovo potpuno nova inicijativa, te da će se koristiti dronovi i druge tehnologije kako bi se ojačala bezbednost granica.

Reakcija na hibridne napade Rusije

Svih šest zemalja suočeno je s hibridnim napadima Rusije, uključujući slanje tražilaca azila iz Afrike i Bliskog istoka preko njihovih granica.

Ovo je izazvalo zabrinutost i pokrenulo razgovore o potrebi za dodatnom zaštitom granica.

Detalji o planu i potencijalnoj saradnji sa EU

Detalji o vremenu i načinu na koji će "zid od dronova" funkcionisati još uvek nisu potpuno razrađeni, ali je ministarka Bilotaite istakla da svaka zemlja treba da napravi "domaći zadatak" u vezi sa ovim planom.

Takođe je predložila korišćenje fondova EU za podršku ovoj inicijativi.

Ruski napori za proširenje pomorskih granica

Nedavni nacrt predloga o jednostranom proširenju pomorskih granica s Litvanijom i Finskom, objavljen na veb stranici ruskog Ministarstva odbrane, izazvao je reakciju.

Plan je nakon toga izbrisan, ali je izazvao zabrinutost u tim zemljama.

Upotreba dronova u ratovanju

Rat između Rusije i Ukrajine istakao je značaj dronova u savremenom ratovanju, a obe strane aktivno koriste dronove u vojnim operacijama.

Stoga je razumljivo što su neke zemlje NATO-a, uključujući i ovih šest zemalja, ojačale svoje jedinice za ratovanje dronovima.

Planovi za evakuaciju stanovništva u slučaju sukoba

Pored planova za "zid od dronova", šest zemalja NATO-a raspravljalo je o planovima za evakuaciju velikih delova svog stanovništva u slučaju sukoba.

Finski zvaničnici su izrazili iznenađenje što je Ukrajina zadržala civilno stanovništvo na ili u blizini fronta, ističući da su odbrambeni planovi Finske usmereni na evakuaciju pograničnog stanovništva.

Ovo jasno pokazuje ozbiljnost situacije i spremnost zemalja da se suoče sa potencijalnim izazovima.

Planiranje "zida od dronova" i pripreme za mogući sukob sa Rusijom jasno pokazuju ozbiljnost trenutne situacije i spremnost zemalja NATO-a da preduzmu mere za zaštitu svojih granica i stanovništva, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading