AMERIČKO "NE" PRAVIMA TRANSRODNIH RADNIKA: Podneta tužba sudu, evo šta pojedine države sada traže

Autor:

Vesti

14.05.2024

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Države u svojoj tužbi navode da je savezni zakon mnogo uži, i da štiti radnike od otpuštanja jer su transrodni, ali ne zahteva od poslodavaca da preduzmu afirmativne korake i da im se prilagode

AMERIČKO "NE" PRAVIMA TRANSRODNIH RADNIKA: Podneta tužba sudu, evo šta pojedine države sada traže

Foto: pixabay.com

Više saveznih država u SAD, na čijem čelu su republikanci, podnelo je tužbu tražeći da se blokira rad američke Komisije za jednaka prava pri zapošljavanju (EEOC), koja želi da sprovede širu pravnu zaštitu transrodnih radnika.

Ukupno 18 američkih država, među kojima su Tenesi, Alabama, Džordžija, Indijana, Misuri, Ohajo, Južna Karolina i Virdžinija, podnelo je tužbu saveznom sudu u Tenesiju u ponedeljak, u kojoj navode da EEOC nema moć da, pozivajući se na savezni zakon, zahteva od poslodavaca da koriste zamenice koje preferiraju transrodni radnici i dozvoljava im da koriste toalete koji odgovaraju njihovom rodnom identitetu, prenosi Rojters.

Komisija je prošlog meseca dopunila svoje smernice o uznemiravanju na radnom mestu prvi put u 25 godina, uključivši i stavove koji odražavaju odluku Vrhovnog suda SAD iz 2020. godine u kojoj se kaže da federalni zakoni o zapošljavaju zabranjuju diskriminaciju LGBTQ radnika.

Države u svojoj tužbi navode da je savezni zakon mnogo uži, i da štiti radnike od otpuštanja jer su transrodni, ali ne zahteva od poslodavaca da preduzmu afirmativne korake i da im se prilagode.

Smernice EEOC imaju za cilj da usmere aktivnosti osoblja komisije, koje istražuje pritužbe radnika i može da posreduje u nagodbi ili podnese tužbe protiv poslodavaca, ali ne donosi pravno obavezujuće odluke, navodi novinska agencija.

Uglavnom identična grupa država iznela je iste tvrdnje u tužbi podnetoj prošlog meseca kojom se osporava pravilo EEOC koje radnicama koje su imale abortus daje istu pravnu zaštitu kao i onima koje su trudne ili se nedavno porodile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading