MASOVNA TUČA U PARLAMENTU: Jedna izjava zapalila strasti i izazvala opštu makljažu poslanika (VIDEO)

Autor:

Svet

14.05.2024

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica je posle sukoba nastavljena, prenosi Interfaks.

MASOVNA TUČA U PARLAMENTU: Jedna izjava zapalila strasti i izazvala opštu makljažu poslanika (VIDEO)

Foto: X/ConflictLive/Printscreen

Fizički sukob desio se danas u parlamentu Gruzije na plenarnoj sednici pre početka glasanja o Zakonu o stranim agentima, kada su članovi parlamentarne većine fizički su napali opozicionog poslanika, Levana Kabeišvilija, nakon što je rekao da vlast "prodaje Gruziju Rusiji".

Sednica je posle sukoba nastavljena, prenosi Interfaks.

Pravni odbor parlamenta je juče usvojio nacrt zakona bez učešća opozicije, dok je u blizini zgrade uhapšeno 20 demonstranata koji protestuju protiv tog zakona.

Parlament Gruzije je 1. maja usvojio predlog Zakona o transparentnosti stranog uticaja u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti za strane interese".

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka Gruzijski san predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Folker Tirk, je ranije pozvao Gruziju da povuče iz procedure ovaj nacrt zakona, dok su zvaničnici Evropske unije upozorili da bi njegovo usvajanje predstavljalo ozbiljnu prepreku da Gruzija postane članica EU.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije potvrdilo je 2. maja da je premijer, Irakli Kobahidze, odbio da poseti SAD, nakon što je američka strana postavila uslov da se obustavi rasprava o nacrtu zakona.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading