U JUNU ĆE BITI POZNATA KONAČNA LISTA KANDIDATA ZA ČLANSTVO U SANU: Izborna skupština zakazana za novembar

Autor:

Zabava

14.05.2024

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačna lista kandidata postaće javna krajem avgusta.

U JUNU ĆE BITI POZNATA KONAČNA LISTA KANDIDATA ZA ČLANSTVO U SANU: Izborna skupština zakazana za novembar

Foto: googlemaps

Srpska akademija nauka i umetnosti održaće 7. novembra izbornu skupštinu, najavio je danas generalni sekretar SANU Nebojša Lalić. Akademik Lalić je rekao na konferenciji za novinare da će u okviru procedure započete u oktobru 2023. godine odeljenja SANU krajem maja doneti odluku koga predlažu za izbor u dopisne, redovne i inostrane članove.

Prema njegovim rečima, Predsedništvo će 6. juna usvojiti konačnu listu kandidata, koja će postati javna krajem avgusta.

Velika prašina u javnosti podigla se kada je vajar Mrđan Bajić predložio za člana SANU Marinu Abramović, američko-srpsku umetnicu koja je poznata u svetu po šokantnim performansima. 

Republika

Foto: Tanjug AP/Bojana Janjić

 

Nakon informacija da je Abramovićeva prošla u drugi krug izbora za članove Srpske akademije nauka i umetnosti pojavila se vest da na tajnom glasanju umetnica nije dobila podršku, te da se njeno ime nije našlo ni na dnevnom redu.

Ipak, o ovom slučaju nikakve zvanične informacije od SANU nije bilo moguće dobiti.

Pravo da predlažu kandidate imaju odeljenja i odbori SANU, senati univerziteta, naučno-nastavna veća fakulteta, naučna veća instituta, organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika. Krajem marta istakao je rok za sastavljanje lista sa imenima kandidata, a u naredom periodu akademici matičnih odeljenja većaće o predlozima i sastaviti konačnu listu kandidata, a kandidat za akademika biće onaj ko na tajnom glasanju dobije podršku većine članova nekog odeljenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Stankić

15.05.2024 09:02

Hoćemo uspešne žene i mlade u SANU!!!