MARINA ABRAMOVIĆ PROŠLA U DRUGI KRUG IZBORA U SANU! Kontroverzna umetnica sve bliža tituli AKADEMIKA!

Autor:

Zabava

11.04.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverznu umetnicu predložio je vajar Mrđan Bajić.

MARINA ABRAMOVIĆ PROŠLA U DRUGI KRUG IZBORA U SANU! Kontroverzna umetnica sve bliža tituli AKADEMIKA!

Foto: ATA Images, Google Maps

Američko-srpska umetnica Marina Abramović, koja je šokantnim performansima privukla pažnju svetske javnosti, na korak je bliža tituli akademika budući da je prošla drugi krug izbora za članove Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ona se na listi kandidata za Odeljenje za umetnost našla na predlog vajara Mrđana Bajića, pored reditelja Želimira Žilnika, kompozitorke Aleksandre Verbalov, arhitekte Dejana Miljkovića i još dvadesetak umetnika. Ovo Odeljenje je već završilo sa glasanjem, a dirigent Dejan Savić nije dobio potreban broj glasova članova ovog odeljenja, te je eliminisan iz dalje trke.

Sa druge strane, mediji prenose da je Marina Abramović dobila podršku članstva i prošla u drugi krug. 

Republika

Foto: promo/Andreja Leko

Marina Abramović

Ako bi Marina Abramović postala član SANU, bio bi to presedan budući da je performans često osporavan kao umetnost iz razloga što se prilikom izvođenja dela koristi bodi art, pokret, mimika, gest... Marina Abramović u svojim performansima insistira na pokretu igrača, a iscrpljjivanje tela postalo je osnovna karakteristika njenog umetničkog izraza.

Pre pet godina Abramovićeva je izlagala svoje radove na retrospektivnoj izložbi "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a za taj događaj vladalo je veliko interesovanje publike.

Glasanje za nove članove SANU obaviće se 7. novembra na izbornoj skupštini. Pravo da predlažu kandidate imaju odeljenja i odbori SANU, senati univerziteta, naučno-nastavna veća fakulteta, naučna veća instituta, organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika.

Krajem marta istakao je rok za sastavljanje lista sa imenima kandidata, a u naredom periodu akademici matičnih odeljenja većaće o predlozima i sastaviti konačnu listu kandidata, a kandidat za akademika biće onaj ko na tajnom glasanju dobije podršku većine članova nekog odeljenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading