"Muškarci su mi milovali genitalije": Učesnik izložbe Marine Abramović tuži muzej zbog ZLOSTAVLJANJA!

Autor:

Zabava

24.01.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Performans svetski poznate umetnice šokirao je javnost.

"Muškarci su mi milovali genitalije": Učesnik izložbe Marine Abramović tuži muzej zbog ZLOSTAVLJANJA!

Foto: promo/Andreja Leko

Marina Abramović

Umetnik Džon Bonafede podneo je tužbu protiv Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA), 14 godina nakon što učestvovao u performansu Marine Abramović u sklopu izložbe "Umetnik je prisutan" u tom muzeju. Razlog je taj što su ga posetioci, kako tvrdi, na nedoličan način dodirivali tokom izložbe.

Njegov zadatak je bio da punih 75 minuta stoji potpuno nag nasuprot svoje partnerke, takođe nage, a posetiovi imaju manje od pola metra prostora da prođu između njih. Tom prilikom je, kaže, doživeo razne neprijatnosti zbog čega je odlučio da tuži muzej.

Bonafrede tvrdi da muzej nije obavestio posetioce da posetioce da je dozvoljeno samo da gledaju, ali ne i da diraju gole izvođače. U tužbi podnesenoj u ponedeljak sudu u Njujorku, Bonafede tvrdi da ga je pet starijih muškaraca napastvovalo sedam puta dok je nastupao u radu pod nazivom "Imponderabilia". Optužio je MoMA-u da nije "preduzela razumne korektivne mere" izdavanjem usmenih ili pismenih upozorenja da se ne diraju izvođači.

 

 

U tužbi se navodi da je muzej imao samo protokol za postupanje sa posetiocima nakon napada i da je uprava muzeja znala da je pipkanje problem. 

Bonafede je susrete opisao kao "jezivo slične", pri čemu se svaki muškarac okreće prema njemu, spušta ruku, a zatim "miluje ili pipa" njegove genitalije, "zadržavajući se na trenutak pre nego što krene u sledeću prostoriju u galeriji".

Nije prijavio prvi napad, kako dalje tvrdi, ali je nakon toga alarmirao osiguranje muzeja, koje je udaljilo sporne ljude s izložbe. U tužbi stoji i da je jedan od muškaraca bio korporativni član MoMA-e čije je članstvo opozvano nakon incidenta.

Iz tužbe proizlazi i da je bio zabrinut da će izgubiti posao nakon što je njegov kolega izvođač otpušten na dan otvaranja izložbe jer nije ostao nepomičan. Sada traži neodređenu odštetu na suđenju pred porotom za "godine emocionalne boli" i štetu nanesenu njegovom "mentalnom zdravlju, izgledu tela i karijeri".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading