STRAH I TREPET: Mrtvački sanduci, amajlije, krstovi i LOBANJE u Etnografskom muzeju!

Autor:

Zabava

24.01.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesvakidašnja izložba "Timor Mortis: Strah od smrti" autora Saše Srećkovića otvorena je sinoć u Beogradu.

STRAH I TREPET:  Mrtvački sanduci, amajlije, krstovi i LOBANJE u Etnografskom muzeju!

Foto: Tanjug/Marko Đoković (STF)

Izložba "Timor Mortis: Strah od smrti" za one najhrabrije otvorena je sinoć u Etnografskom muzeju u Beogradu. Poznato je da je strah od smrti jedan od najvećih i najčešćih strahova, a baš to je poslužilo kao inspiracija autoru nesvakidašnje postavke Saši Srećkoviću.

Strah od smrti je najčešće neizrečen u ljudskim odnosima, ali ima kreativni potencijal. Princ Sidarta se ne bi zamonašio i postao Buda da nema straha od smrti. On budi jednaku zebnju kod careva i moćnika, kao i kod siromašnih - naveo je Srećković.

Republika

Foto: Tanjug/Marko Đoković (STF)

 

Izložba se sastoji, između ostalog, od srpskih nadgrobnih spomenika, krstova i amajlija, vlaškog dela sa tradicionalnim prinošenjem hrane pokojnicima, kao i meksičkog oltara koji se ukrašava za njihov Dan mrtvih sa prepoznatljivim oslikanim lobanjama.

Govoreći na otvaranju, pomoćnik ministra kulture Stanko Blagojević je primetio da se Srećković izložbom "dohvatio nepregledne teme, čak i teorijski", i da je "tema smrti toliko univerzalna i toliko lična".

Ako je smrt prvi antropološki odnos, mesto na kome je čovek nastao kao ljudsko biće, onda verovatno može da opstane kao čovek samo ako pronađe nešto što je za njega gore od smrti, i da na tom orijentiru humanosti održava život - rekao je Blagojević.

Zamenica šefa misije ambasade Meksika Flor de Liz Vaskez Munjoz je poručila da izložba predstavlja doprinos predstavljanju meksičke kulture u Srbiji. Podsetivši da tradicija proslave Dana mrtvih ima ogromnu vrednost za Meksikance, Munjoz je rekla da je to simbol, identitet i prepoznatljivosti meksičke kulture.

Kako je navedeno iz Etnografskog muzeja, uz predmete iz srpske, meksičke i vlaške tradicije, koji su deo etnografske zbirke "Verovanja i običaji", predočeni su raznovrsni kulturološki i multidisciplinarni uvidi u strah od smrti i u razvoj poimanja smrti, od ranijih perioda civilizacije do danas.

Republika

Foto: Tanjug/Marko Đoković (STF)

 

Muzejski savetnik Saša Srećković je rekao da je izabrao temu i fenomen koji nadilazi pojedinačne struke i institucije, pošto "verovatno nema čoveka koga u manjoj ili većoj meri ne pohodi strah od smrti i ne izaziva mu turobne misli".

Strah od smrti je najčešće neizrečen u ljudskim odnosima, ali ima kreativni potencijal. Princ Sidarta se ne bi zamonašio i postao Buda da nema straha od smrti. On budi jednaku zebnju kod careva i moćnika, kao i kod siromašnih - naveo je Srećković.

Na otvaranju je govorila i etnolog Vesna Marjanović, a nastupili su hor Kolegijum muzikum iz Beograda i Aleksej Mikitenjko koji je na bajanu, odnosno harmonici, izveo "Danse macabre" Kamija Sen-Sansa.

Izložba traje do marta, a podržali su je Ministarstvo kulture Srbije i Ambasada Meksika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading