DR RADOSAVLJEVIĆ UPOZORAVA NA PRVI, PRIKRIVENI SIMPTOM RAKA PLUĆA: Jedna od najtežih bolesti kosi Srbe, a ovaj faktor rizika je ključan!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka za "Republiku" kaže da se simptomi ne razlikuju kod muškaraca i žena.

DR RADOSAVLJEVIĆ UPOZORAVA NA PRVI, PRIKRIVENI SIMPTOM RAKA PLUĆA: Jedna od najtežih bolesti kosi Srbe, a ovaj faktor rizika je ključan!

Foto: youtube/printscreen/eKlinika, shutterstock

Dr Tatjana Radosavljević pulmolog u intervjuu je otkrila koji je simptom najspecifičniji za rak pluća. Ova teška bolest ne otkriva se lako, a zahteva punu pažnju kako pacijenata tako i doktora pri lečenju. Takođe, otkrila je i dva faktora rizika na koja posebno svako treba da obrati pažnju.

Rak pluća je rak koji počinje u plućima i može se proširiti na druge delove tela. Simptomi, izgled i lečenje zavise od stadijuma raka i koliko se proširio.

- Rak pluća je jedna od najtežih bolesti. Otkriva se teško jer su simptomi prikriveni. Postoji takozvana nema faza kada tumor raste, a pacijenti ne znaju. Prvi simptom,  je krvarenje iz pluća, iskašljavanje iz pluća, to je karakteristično. Simptomi se ne razlikuju kod muškaraca i žena. Epidemiološki je pokazano da od raka pluća mogu oboleti i one žene koje nisu konzumirale cigarete - rekla je doktorka za naš portal.

Takođe, faktori rizika su isto važna stavka na koje bi trebalo obratiti pažnju, a ona izdvaja dva.

- To su pušenje i aerozagađenje. Pušenje je bilo na prvom mestu, ali sada je to izjednačeno - naglasila je ona za "Republiku".

Foto: printcreen/vikipedija

Iskašljavanje krvi je jedan od simptoma raka pluća

Koji su znaci raka pluća?

Simptomi raka pluća zavise od tipa i stadijuma raka:

Kako se ispoljava rak pluća u prvom stadijumu?

Rani stadijumi raka pluća ne izazivaju uvek simptome. Kada se rani simptomi pojave, oni mogu uključivati kratak dah, kao i neočekivane simptome, kao što je bol u leđima.

Bol u leđima može se javiti kada tumori izazivaju pritisak u plućima ili kada se šire na kičmenu moždinu i rebra, piše "Heltlajn".

Drugi rani znaci raka pluća uključuju:

  • kašalj koji traje ili se pogoršava
  • iskašljavanje sluzi ili krvi
  • bol u grudima koji se pogoršava kada duboko dišete, smejete se ili kašljate
  • promuklost
  • piskav glas
  • slabost i umor
  • gubitak apetita i težine
  • ponavljajuće respiratorne infekcije kao što su pneumonija ili bronhitis

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading