SVE VIŠE OMLADINE U SRBIJI KORISTI OVO OD ČEGA STRADAJU PLUĆA: Dečko (22) je morao na duplu TRANSPLANTACIJU, imao je 1% šanse da preživi!

Autor: M.O.

Lifestyle

24.01.2024

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladić je preživeo retki soj gripa i dvostruku upalu pluća zbog ovoga.

SVE VIŠE OMLADINE U SRBIJI KORISTI OVO OD ČEGA STRADAJU PLUĆA: Dečko (22) je morao na duplu TRANSPLANTACIJU, imao je 1% šanse da preživi!

Foto: Gofund me

Džekson Alard, mladić od 22 godine, našao se na ivici smrti zbog ozbiljnog oštećenja pluća koje je pretrpeo kao posledicu vejpovanja.

Uprkos uverenju da je električna cigareta manje štetna od klasičnih cigareta, Džekson je završio sa svega jedan posto šanse za preživljavanje, što je zahtevalo dvostruku transplantaciju pluća kako bi se šansa za oporavak povećala.

Republika

Foto: youtube/printascreen/NBC News

Bio je zavisnik od elektronske cigarete


Prvi znaci problema pojavili su se u oktobru prošle godine kada je Džekson zatražio medicinsku pomoć zbog bolova u stomaku. Međutim, niko nije mogao da nasluti kakve teškoće će uslediti u naredna tri meseca. Njegovo stanje se pogoršavalo, a lekari su mu dijagnostikovali retki soj gripa - grip 4 - i dvostruku upalu pluća, koja je zahvatila oba plućna krila.
Republika

Foto: Shutterstock

Iako se smatraju zdravijim od klasičnih cigara, ne treba preterivati sa njima


Borba za preživljavanje

Njegovo stanje se nastavljalo da se pogoršava, a nivo kiseonika mu je bio prenizak, što je dovelo do odluke lekara da ga intubiraju kako bi mu telo odmorilo, a plućima pružili šansu da se izleče. Ipak, pet dana nakon intubacije, Džekson je morao biti stavljen na aparat za održavanje života i prebačen u bolnicu Univerziteta u Minesoti, gde je jedina opcija za preživljavanje bila dvostruka transplantacija pluća.


Nova godina donela je Džeksonu novu šansu u vidu dvostruke transplantacije pluća koju je uspešno podvrgnut 1. januara. Nakon operacije, Džekson je bio u neverici da može ponovo da diše normalno, a nakon 70 dana skinut mu je aparat za održavanje života. Ipak, put ka potpunom oporavku će biti dug i zahtevaće mnogo napora.


Dok se Džekson bori za oporavak, njegova nova stvarnost će zahtevati odricanje od određenih navika. Naime, on više nikada neće moći da pije alkohol ili puši, a biće mu potrebna još jedna transplantacija u budućnosti. S obzirom na svoje iskustvo, Džekson upozorava druge ljude da prestanu sa vejpovanjem, ističući da je to što je radio dovelo do teških posledica po njegovo zdravlje.


Džeksonova priča jasno pokazuje da vejpovanje može imati ozbiljne posledice po zdravlje, čak i u tako mladom dobu. Iako se često smatra bezbednijom alternativom pušenju klasičnih cigareta, ovo iskustvo nas podseća da ništa nije bezbedno kada se u tome pretera. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading