VAŽNA VEST ZA PENZIONERE: Prijave za besplatan boravak u banji traju do sutra, - Ovo je detaljan pravilnik bodovanja

Autor: D.B.

Vesti

24.01.2024

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će preko 21.000 penzionera otići na besplatan oporavak u banje širom Srbije, što je najveći broj do sada.

VAŽNA VEST ZA PENZIONERE: Prijave za besplatan boravak u banji traju do sutra, - Ovo je detaljan pravilnik bodovanja

Foto: Shutterstock

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) raspisao je konkurs za besplatan boravak svojih korisnika u banjama tokom ove godine. Konkurs je otvoren od 9. januara do danas, 25. januara, a zainteresovani penzioneri mogu se prijaviti putem udruženja penzionera ili filijala Fonda.

Kriterijumi za rangiranje korisnika

Kako bi odredili redosled korisnika za odlazak na rehabilitaciju, Fond PIO koristi više kriterijuma, uključujući visinu penzije, broj godina staža osiguranja, korišćenje penzije, ostvareno pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, kao i ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnike koji nisu sposobni za samostalan život i rad.

Pravo na rehabilitaciju bez obzira na zdravstveno stanje

Važno je istaći da zdravstveno stanje penzionera ne utiče na poziciju na rang-listi, te da se korisnici upućuju na rehabilitaciju prema iskazanoj želji, uzimajući u obzir smeštajne kapacitete ustanove i medicinsku dokumentaciju.

Uslovi i dokumentacija potrebna za prijavu

Lica čija penzija ne prelazi 39.850 dinara, koja nemaju druga lična primanja i nisu učestvovala na konkursima za banje od 2020. godine, mogu se prijaviti uz penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjenu prijavu, ovlašćenje Fondu PIO za zaključivanje ugovora o poslovnoj saradnji sa ustanovom, kao i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje.

Postupak podnošenja prijava

Prijave se podnose udruženjima penzionera ili odborima sa teritorije filijale Fonda PIO kojoj korisnik pripada, a mogu se podneti i u najbližoj filijali Fonda ukoliko penzioner boravi van mesta stanovanja.

Planirano učešće većeg broja penzionera u besplatnom oporavku

Očekuje se da će preko 21.000 penzionera otići na besplatan oporavak u banje širom Srbije, što je najveći broj do sada. Upravni odbor Republičkog fonda PIO usvojio je odluku o troškovima rehabilitacije korisnika penzija i ceni smeštaja pratioca, kao i o troškovima finansiranja socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti.

Finansijski plan za 2024. godinu

Za potrebe društvenog standarda korisnika penzija, planirana su sredstva u iznosu od 1,24 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od 77 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Proširenje obuhvata troškova pratioca korisnika

Izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, predviđeno je da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica, što će obuhvatiti veći broj korisnika kojima je neophodan pratilac tokom besplatnog oporavka u banjama Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading