PREHLADA VAM SE STALNO VRAĆA? Postoje TRI ključna faktora koji su glavni KRIVCI za to!

Autor: M.O.

Lifestyle

22.01.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovaj način sprečite povrtak prehlade.

PREHLADA VAM SE STALNO VRAĆA? Postoje TRI ključna faktora koji su glavni KRIVCI za to!

Foto: shutterstock

Sada kada je sezona prehlade, virusa i gripa, veoma je bitno obratiti pažnju na naše zdravlje i sprečiti bolesti. 

Ipak, čini se da se nedugo nakon bolesti odmah isti simptomi i vraćaju, te se mnogi žale na visoku temperaturu koja se danima veoma teško skida. 

Republika

Foto: Shutterstock

Ako vam se bolest stalno vraća obratite pažnju na ovo

Zašto se simptomi vraćaju? 

- Glavni faktor koji doprinosi u tom slučajevima je oslabljen imuni sistem - rekao je Nevin Khosle, farmaceut koji je tada otktio šta je ključno za "sveto trojstvo" protiv  prehlade. 

Tri stvari koje nam mogu pomoći u jačanju imunog sistema - poboljšana ishrana, stres pod kontrolom, redovno vežbanje. 

Ishrana bogata vitaminom C


Prema rečima farmaceuta, ishrana bi trebalo da se zasniva na namirnicama poput povrća, voća, mahunarki, žitarica i orašastih plodova. Posebno se ističu namirnice bogate vitaminom C, poput citrusa, kao i proteini koji se mogu naći u mesu i mlečnim proizvodima. Vitamin C je ključan za jačanje imuniteta, naročito tokom sezone prehlade, virusa i gripa.

Redovno vežbanje

Istraživanja su pokazala da čak i minimalno vežbanje, poput 20 minuta dnevno, može značajno doprineti jačanju imuniteta. Vežbanje podiže temperaturu tela, smanjuje upalne procese i omogućava imunom sistemu da efikasnije funkcioniše. Takođe, povećava kapacitet pluća, što smanjuje rizik od respiratornih oboljenja poput prehlade i gripa.

Upravljanje stresom

Ključno je prepoznati uzroke stresa kako biste mogli da ih efikasno rešavate. Postoje različiti načini za upravljanje stresom, kao što su meditacija, pravljenje kratkih pauza tokom radnog dana, kao i provođenje vremena sa bliskim osobama. Prepoznavanje i efikasno upravljanje stresom može značajno doprineti jačanju imuniteta i opštem zdravlju.

Ovi saveti farmaceuta mogu biti od velike koristi u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta, posebno u periodima kada smo izloženi većem riziku od respiratornih oboljenja. Uz pravilnu ishranu, redovno vežbanje i efikasno upravljanje stresom, možemo značajno unaprediti svoj imunitet i opšte zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading