PUTIN DOBIO POZIV KOJI SE NE ODBIJA: Poznata prva inostrana destinacija ruskog lidera nakon početka novog mandata

Autor:

Svet

14.05.2024

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Kine.

PUTIN DOBIO POZIV KOJI SE NE ODBIJA: Poznata prva inostrana destinacija ruskog lidera nakon početka novog mandata

Foto: Privatna arhiva

Čestitka Putinu

Ruski predsednik, Vladimir Putin, posetiće Kinu na poziv kineskog predsednika, Si Đinpinga, 16-17. maja, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Na poziv kineskog predsednika, Si Đinpinga, predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, boraviće u državnoj poseti Narodnoj Republici Kini od 16. do 17. maja 2024. godine kao svoje prvo inostrano putovanje nakon stupanja na dužnost - navodi se u saopštenju.

Nakon pregovora ruskog predsednika, Vladimira Putina, i predsednika Kine, Si Đinpinga, planirano je potpisivanje zajedničke izjave šefova država i niza bilateralnih dokumenata, prenosi pres-služba Kremlja.

- Kao rezultat pregovora, planirano je potpisivanje zajedničke izjave šefova država i niza bilateralnih dokumenata - navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia

Si Đinping i Vladimir Putin

Podsetimo, Rusija i Kina moraju blisko da sarađuju u zaštiti bezbednosti i odlučno se suprotstave spoljnom mešanju u unutrašnje stvari, rekao je kineski predsednik, Si Đinping, u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom, početkom februara ove godine.

- Dve strane treba da sprovode blisku stratešku saradnju kako bi zaštitile svoj nacionalni suverenitet, bezbednosne i razvojne interese i da se odlučno odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari - rekao je Si Đinping, prenose "Ria novosti" pozivajući se na kinesku centralnu televiziju.

Putin i Si imali su "duboku razmenu mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima", kako prenosi kineska televizija, i složili se da će u ovoj godini nastaviti da održavaju bliske kontakte i razmenu mišljenja o kinesko-ruskim odnosima i strateškim pitanjima od zajedničkog interesa, preneo je TASS

Odnose Rusije i Kine, prema rečima kineskog lidera, očekuju nove mogućnosti u budućnosti, istakavši da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading