LONDON DAO ZELENO SVETLO: Kijev dobio dozvolu da napadne Krim britanskim raketama

Autor:

Svet

14.05.2024

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šaps je dodao je će London uvek odobravati upotrebu britanskog oružja u Ukrajini i u drugim zemljama "samo uz punu saglasnost sa međunarodnim humanitarnim pravom".

LONDON DAO ZELENO SVETLO: Kijev dobio dozvolu da napadne Krim britanskim raketama

Foto: youtube/printscreen/Sandboxx

Ministar odbrane Velike Britanije, Grant Šaps, priznao je da je London dao odobrenje Kijevu da napadne Krim oružjem koje mu je isporučila Britanija, jer to poluostrvo smatra delom Ukrajine.

- Kao što znate, dali smo dozvolu za upotrebu oružja na teritoriji Ukrajine, uključujući i na Krimu koji smatramo nedeljivim delom Ukrajine - rekao je ministar tokom konferencije u Londonu, prenosi Sky News.

S tim u vezi, Šaps je dodao je će London uvek odobravati upotrebu britanskog oružja u Ukrajini i u drugim zemljama "samo uz punu saglasnost sa međunarodnim humanitarnim pravom".

Ranije je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, upozorila da će, ukoliko Kijev izvede napade britanskim oružjem na teritoriji Rusije, Moskva imati pravo na udar po britanskim objektima u Ukrajini i izvan njenih granica.

Foto: www.profimedia.rs

Grant Šaps

Podsetimo, britanski ministar spoljnih poslova, Dejvid Kameron, izrazio je početkom meseca podršku Ukrajini u pravu da gađa ciljeve unutar Rusije britanskim oružjem.

Tokom posete Kijevu, Kameron je istakao da Ukrajina ima pravo da se brani od napada Rusije, posebno nakon što je Rusija gađala ciljeve unutar Ukrajine.

- Kada Rusija gađa ciljeve unutar Ukrajine, možete razumeti zašto Ukrajina oseća potrebu da se brani. Ukrajina ima pravo na to - dodao je britanski ministar.

Obećao je i kontinuiranu podršku Velike Britanije Ukrajini u vidu pomoći od 3 milijarde funti svake godine, koliko god bude potrebno. Kameron je takođe otkrio da je deo te pomoći već stigao u Ukrajinu tokom njegove posete.

- Davaćemo 3 milijarde funti svake godine onoliko dugo koliko bude potrebno. Upravo smo potpuno iscrpli sve što možemo u pogledu isporuka vojne tehnike. Deo ove tehnike zapravo stiže u Ukrajinu u trenutku dok sam ja ovde - dodao je Kameron.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rade -Škulj

14.05.2024 22:50

I Srbija je imala pravo da se brani od terorističke OVK,i 19 zemalja Nato pakta,pa je Zapad i SAD osodili.To je njihovo pravo ali ima Boga.