NOVI MASAKR PALESTINACA U NAJAVI: Izraelski tenkovi ušli u istočni deo Rafe (VIDEO)

Autor:

Svet

14.05.2024

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naređena je evakuacija iz dela grada u koji se više od milion Palestinaca sklonilo od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

NOVI MASAKR PALESTINACA U NAJAVI: Izraelski tenkovi ušli u istočni deo Rafe (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Izraelski tenkovi ušli su jutros u istočni deo grada Rafe, u kvartove Al-Džneina, Al-Salam i Al-Brazil, izjavili su tamošnji stanovnici.

- Tenkovi su napredovali jutros zapadno od puta Salahudin u kvartove Brazil i Džneina. Oni su na ulicama, u stambenim kvartovima, ima sukoba - rekao je jedan stanovnik za agenciju Rojters.

Zvaničnici procenjuju da je oko 500.000 osoba pobeglo iz Rafe otkako je izraelska vojska naredila evakuaciju pre prvih napada u gradu i okolini pre nedelju dana.

Naređena je evakuacija iz dela grada u koji se više od milion Palestinaca sklonilo od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, je rekao da je Rafa, najjužniji grad u Pojasu Gaze, poslednje uporište palestinskog Hamasa.

Al-Mavasi, takozvana proširena humanitarna zona, koju je Izrael odredio kao mesto za ljude koji se evakuišu iz Rafe i drugih delova Pojasa Gaze je minimalno snabdevena vodom, nema dovoljno hrane i loša je sanitarna situacija, rekle su raseljene osobe.

Podsetimo, Izraelske odbrambene snage (IDF) pojačale su svoje napade na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze.

Prema svedočenjima stanovnika Džabalij, izraelski tenkovi pokušavaju da se probiju ka centru tog izbegličkog kampa koji je pod bombardovanjem IDF.

Grupa Hamas je saopštila da se njeni pripadnici bore sa IDF istoku Džabalije, gde Izrael tvrdi da pokušava da spreči Hamas da obnovi svoje borbene kapacitete.

Izraelski ratni kabinet je u četvrtak uveče odobrio "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima u Gazi (UNRWA) saopštila je da je oko 300.000 ljudi pogođeno naredbama za evakuaciju u Rafi i Džabaliji, ali da bi brojeve verovatno mogli biti i veći, jer su to gusto naseljena područja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading