BAJDENOVA IZJAVA O SI ĐINPINGU RAZBESNELA KINEZE Peking odmah reagovao: Krajnje neodgovorna i otvorena provokacija, OZBILJAN NAPAD

Autor:

Svet

21.06.2023

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odmah je reagovalo pošto je predsednik SAD Džozef Bajden svog kineskog kolegu Si Đinpinga nazvao diktatorom.

BAJDENOVA IZJAVA O SI ĐINPINGU RAZBESNELA KINEZE Peking odmah reagovao: Krajnje neodgovorna i otvorena provokacija, OZBILJAN NAPAD

Foto: Printscren Twitter

"Izjave američke strane su krajnje neodgovorne, ozbiljno krše diplomatski bonton i predstavljaju otvorenu političku provokaciju", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu u sredu, komentarišući reči američkog predsednika Džoa Bajdena o kineskom predsedniku Si Đinpingu, prenosi RIA Novosti.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ranije da kineski predsednik Si Đinping nije imao sve informacije o incidentu sa balonom i da je zbog toga „veoma uznemiren” – jer je to „velika sramota za diktatore”.

„Izjave američke strane su krajnje apsurdne, krajnje neodgovorne, suprotne činjenicama, ozbiljno krše diplomatski bonton, ozbiljan su napad na političko dostojanstvo Kine i otvorena politička provokacija. Kina izražava snažno nezadovoljstvo i snažan protest“,  rekla je Mao Ning.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Džo Bajden je govorio o kineskom lideru manje od dan nakon završetka posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini, u koga je Vašington polagao velike nade u poboljšanje odnosa između zemalja.

Blinkenova poseta je bila prva poseta američkog državnog sekretara Kini u poslednjih pet godina, koja se odvija u pozadini značajnog pogoršanja odnosa između Pekinga i Vašingtona zbog niza pitanja.

Kako navodi Rojters, nejasno je zašto je Bajden tako govorio o Siju.

"Razlog zbog kojeg je Si Đinping bio veoma uznemiren kada sam srušio taj balon je to što je u njemu bila špijunska oprema za koju nije ni znao. To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se desilo", rekao je Bajden i dodao da Kina ima "stvarne ekonomske poteškoće".

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading