JAZ IZMEĐU DVE SUPERSILE JE PREVIŠE ŠIROK I OPASAN: Uprkos namigivanju Vašingtona, Kina i SAD će se i dalje gledati SA DUBOKIM NEPOVERENJEM

Autor:

Svet

20.06.2023

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta američkog diplomate Kini završena je tako što su i Vašington i Peking izrazili nadu da je to ključni prvi korak ka vraćanjuprekinutih odnosa na pravi put.

JAZ IZMEĐU DVE SUPERSILE JE PREVIŠE ŠIROK I OPASAN:  Uprkos namigivanju Vašingtona, Kina i SAD će se i dalje gledati SA DUBOKIM NEPOVERENJEM

Foto: Tanjug

Ali, ispod tih pozitivnih signala, dvodnevna poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu istakla je još jednu realnost: širok i opasan jaz između dve sile, piše CNN. 

Što se tiče fundamentalnih i hitnih pitanja SAD i Kina su i dalje udaljene kilometrima .

Pronalaženje zajedničkog jezika između dve strane – jedne, autoritarne zemlje koja želi da proširi svoj globalni uticaj, i druge, demokratske supersile sa ogromnim međunarodnim uticajem – nikada neće biti lako.

Činjenica da je Blinkenova poseta viđena kao pozitivan korak ka stabilizaciji veza. Ali otprilike 11 sati koje je američki izaslanik proveo sa visokim kineskim zvaničnicima takođe je otkrilo neke od ključnih linija koje čine upravljanje odnosima sve težim – čak i uz dijalog koji su obe strane obećale da će podržati.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Si je istakao jednu od najvažnijih atačaka u kojoj SAD i Kina ne mogu – barem na svojim zvaničnim pozicijama – da se gledaju oči u oči.

Postavljen na čelu stola gde su preostale dve delegacije, uključujući Blinkena, sedele jedna naspram druge sa obe strane, Si je izneo stav da „takmičenje velikih zemalja ne predstavlja trend vremena“.

„Kina poštuje interese SAD i ne nastoji da izazove ili izmesti Sjedinjene Države. U istom duhu, Sjedinjene Države treba da poštuju Kinu i ne smeju da povrede kineska legitimna prava i interese“, rekao je on.

Taj stav, da SAD i Kina nisu u međusobnoj konkurenciji, oštro odstupa od američkog pogleda, i zaista, od implikacija na spoljnu politiku Kine.

Vašington je bio jasan da je ušao u fazu nadmetanja sa Kinom – Blinken je već izložio stav Bajdenove administracije da je Peking „najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku“ u prošlogodišnjem opširnom političkom obraćanju.

Stoga SAD preduzimaju korake da se suprotstave onome što vide kao napore kineske vlade da proširi svoj uticaj i demontira svetski poredak zasnovan na univerzalnim vrednostima ljudskih prava i demokratije.

Poslednjih meseci, SAD su uvele sankcije kineskim kompanijama, prisilile saveznike da ograniče izvoz poluprovodnika u Kinu, okupile druge napredne ekonomije da se suprotstave pekinškim lancima snabdevanja „ekonomskom prinudom“ i „ukidanjem rizika“, i potpisale novi trgovinski sporazum sa Tajvanom. 

Peking je, sa svoje strane, pozvao na stvaranje sveta u kojem ne postoji jedna velika sila, već mnoge, koje se slažu da se ne mešaju u unutrašnje stvari jedne druge, bilo da se radi o kršenju ljudskih prava, političkoj represiji ili ekonomskom razvoju. Kina smatra da SAD suzbijaju rast Kine i da se mešaju u njene poslove iz sopstvenih interesa.

„Priznanje da je odnos strateški konkurentan moglo bi da zahteva ponovnu procenu kineskih domaćih prioriteta i resursa“, kaže Boni Glaser, izvršni direktor Nemačkog Maršalovog fonda Indo-pacifičkog programa Sjedinjenih Država.

I to ima značajne implikacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Google Maps, defensie.nl

 

 

„Kinezi ne podržavaju predlog SAD da se postave zaštitne ograde kako bi se sprečilo prelazak konkurencije u sukob“, rekla je ona, dodajući da, na primer, Peking ne „želi da učini da nadzor koje sproovde SAD blizu Kine bude bezbedniji, namerno povećavajući rizik u vazduhu i moru.”

Vojna komunikacija

Dve strane su poslednjih meseci imale više opasnih vojnih interakcija, uključujući skoro sudar ratnih brodova u Tajvanskom moreuzu i blisko kinesko presretanje američkog izviđačkog aviona iznad Južnog kineskog mora.

Kina je prekinula razgovore sa američkim vojnim komandantima nakon prošlogodišnje posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, a prekid komunikacije na visokom nivou podstakao je strah da bi neki incident mogao da preraste u sukob.

Blinken ove nedelje nije uspeo da dobije pristanak Kine da obnovi vojnu komunikaciju visokog nivoa – još jedan duboko ukorenjena tačka spoticanja.

Za Kinu se ovo svodi na poštovanje, smatra Šen Dingli, stručnjak za kinesku spoljnu politiku u Šangaju.

„Kina ne može da prihvati da SAD razgovaraju s nama na pomirljiv način dok je kineski ministar odbrane pod američkim sankcijama. Ne želimo da se ugledamo na Sjedinjene Države, u najmanju ruku treba da se gledamo u visini očiju“, rekao je on.

Mali koraci

Uoči i tokom Blinkenove posete, Kina je jasno stavila do znanja ko misli da je odgovoran za probleme u odnosima.

„Osnovni uzrok je pogrešna percepcija SAD prema Kini“, rekao je najviši diplomata Pekinga Vang Ji tokom sastanka u ponedeljak ujutru.

Čini se da nije postignut napredak u pitanjima koja su u srži ove tvrdnje – od odnosa SAD sa Tajvanom do posledica američkog pogleda na konkurentske odnose.

Oblasti saradnje koje je Peking naveo nakon sastanaka ove nedelje, izgledaju umanjene u poređenju sa onima nakon prijateljskog i opsežnog razgovora između američkog predsednika Džoa Bajdena i Sija na marginama sastanka G20 na Baliju prošlog novembra.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ovo – i potencijalna poseta Sija Sjedinjenim Državama u novembru na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje – mogu biti dovoljni da kratkoročno smanje tenzije u narednim mesecima.

Ali koliko će se napredovati u stabilizaciji veza tokom vremena ostaje da se vidi.

„Razgovor je prvi korak i ključ za izbegavanje nezgoda koje mogu da prerastu u direktan sukob“, rekao je Dekster Tif Roberts viši saradnik iz vašingtonskog think tank-a Atlantic Council.

„Naravno, razgovori na visokom nivou između dve strane nisu isto što i rešavanje mnogih dubokih nesuglasica... niti brišu duboku sumnju koju rukovodstvo obe zemlje oseća prema drugoj,“ rekao je on.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading