KINESKA VOJSKA NEĆE OKLEVATI NI SEKUNDE: Ministar odbrane poručio Americi da ne pokušava da odvoji Tajvan od matice, oko ostrva Sijevi avioni i brodovi (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

04.06.2023

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Li Šangfu, kineski ministar odbrane, upozorio je da bi sukob Kine i Amerike doveo do "nepodnošljive katastrofe" i poručio da, ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, vojska pod komandom predsednika Sija Đinpinga neće oklevati ni sekunde da upotrebi silu.

KINESKA VOJSKA NEĆE OKLEVATI NI SEKUNDE: Ministar odbrane poručio Americi da ne pokušava da odvoji Tajvan od matice, oko ostrva Sijevi avioni i brodovi (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Shuttestock

- Nećemo se plašiti protivnika i odlučno ćemo štititi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet bez obzira na cenu - rekao je Li u govoru na Šangri-La dijalogu u Singapuru, konferenciji u organizaciji Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Li je kritikovao američku prodaju oružja Tajvanu i vojnu obuku trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom, kao i poboljšanje odnosa Vašingtona i Tajpeja.

Foto: Tanjug/AP

Li Šangfu, ministar odbrane Kine

- Tajvan je unutrašnja stvar Kine - rekao je Li koji je u prvom pojavljivanju na ovoj bezbednosnoj konferenciji odlučio da tu dođe u generalskoj uniformi Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Foto: Tanjug/AP

Li je na konferenciji u Singapuru sedeo za istim stolom s američkim kolegom Lojdom Ostinom

Kineski ministar odbrane, kojeg su singapurski domaćini postavili da sedi za istim stolom s američkim kolegom Lojdom Ostinom, ipak je poručio da njegova zemlja teži dijalogu, a ne sukobu.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping

- Svet je dovoljno veliki da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno - naveo je Li, ali i dodao da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu".

Vojne snage u Tajpeju saopštile su da se 15 borbenih aviona i sedam ratnih brodova Narodnooslobodilačke vojske Kine nalaze pored ostrva, kao i da su dva protivpodmornička helikoptera KA-28 ušla u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana.

Kako je Republika ranije objavila, kineski ratni brod je, krećući se velikom brzinom, presekao put američkom razaraču tokom vojnih vežbi mornarica SAD i Kanade u Tajvanskom moreuzu, a od sudara ih odvajalo malo više od 100 metara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading