AMERIKA NE PODRŽAVA NEZAVISNOST TAJVANA: Blinken smirio Si Đinpinga, SAD ne nameravaju da ulaze u sukob sa KInom

Autor:

Svet

19.06.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana i ne nameravaju da uđu u sukob sa Pekingom, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, prenosi agenicjia RIA Novosti.

AMERIKA NE PODRŽAVA NEZAVISNOST TAJVANA: Blinken smirio Si Đinpinga, SAD ne nameravaju da ulaze u sukob sa KInom

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, Vašington ne traži novi hladni rat i ne želi da menja kineski sistem.

Si Đinping je zauzvrat izrazio nadu da će zemlje uspeti da prevaziđu sve poteškoće, jer konkurencija velikih sila ne odgovara trendovima vremena.

Blinken se, u okviru posete Kini 18-19. juna, već sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom i šefom kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK Vang Jijem.

Si Đinping kaže da budućnost zavisi od odnosa Kine i SAD

Kineski predsednik Si Đinping je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom rekao da se Kina nada da odnosi Pekinga i Vašingtona mogu da prevaziđu sve poteškoće, rekao je 

„Kina se nada da će kinesko-američki odnosi biti zdravi i stabilni i veruje da dve velike sile mogu da prevaziđu sve poteškoće i pronađu pravi način da se međusobno slažu na osnovu međusobnog poštovanja, mirne koegzistencije i obostrano korisne saradnje“, rekao je Si Đinping, a prenosi kineska centralna televizija.

„Budućnost i sudbina čovečanstva zavise od toga da li Sjedinjene Države i Kina mogu da pronađu pravi put ka koegzistenciji“, citira kinesko ministarstvo spoljnih poslova reči kineskog lidera.

Prema Si Đinpingu, planeta Zemlja je „dovoljno velika da prihvati odgovarajući razvoj i zajednički prosperitet Kine i Sjedinjenih Država“.

Šef Kine je naglasio da je narod Kine, kao i narod Sjedinjenih Država, nezavisan, samopoštovan i samouveren, a oba naroda imaju pravo na bolji život. Prema rečima Si Đinpinga, treba ceniti zajedničke interese dve zemlje, a uspeh svake od njih je prilika, a ne pretnja jedna drugoj.

Konkurencija velikih sila nije u korak sa vremenom i sigurno neće rešiti domaće probleme Sjedinjenih Država i izazove sa kojima se svet suočava“, rekao je Si Đinping, a prenosi kineska centralna televizija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading