PORUKA GLOBALNOJ SILI: NATO zanima koliko nuklearnih bojevih glava ima Kina (FOTO)

Autor:

Svet

02.06.2023

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Angus Lepsli, pomoćnik generalnog sekretara NATO za odbrambenu politiku i planiranje, pozvao je Kinu da, kao globalna sila, bude transparentnija kada je reč o gomilanju nuklearnog oružja.

PORUKA GLOBALNOJ SILI: NATO zanima koliko nuklearnih bojevih glava ima Kina (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

On je na bezbednosnoj konferenciji Šangri-La u Singapuru izjavio da je Alijansa spremna da razgovara sa Pekingom o tom pitanju.

- Kao globalna sila, Kina ima odgovornost da bude transparentnija - rekao je Lepsli, dodavši da su obim i tempo jačanja Kine "zaista zapanjujući".

Foto: www.profimedia.rs

Angus Lepsli, pomoćnik generalnog sekretara NATO za odbrambenu politiku i planiranje

Rojters prenosi je Lepsli naglasio da NATO ne želi da se meša u dešavanja u regionu, već da želi da se angažuje, napominjući da Kina ima pravo da modernizuje i proširi svoje arsenale.

- NATO je otvoren za dijalog, ali ne može da zameni dijalog između SAD i Kine - rekao je Lepsli.

Foto: Tanjug/AP

Kineske balističke rakete DF-41 i DF-17

U godišnjem izveštaju Pentagona o Kini, objavljenom u novembru 2022, navodi se da se da je Peking ubrzao ekspanziju atomskog arsenala 2021. i da sada ima više od 400 operativnih nuklearnih bojevih glava, što je brojka koja je još uvek daleko ispod američkog i ruskog arsenala.

Procena Pentagona je da će do 2035. Kina verovatno imati 1.500 nuklearnih bojevih glava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonlo

02.06.2023 20:27

Ovi iz NATO-a definitivno nisu normalni... Bombardovali nas bez ikakvog razloga, bez ikakve odluke UN, koristili zabranjenu municiju po pravilima UN, ne poštuju rezoluciju 1244 UN na Kosovu, pogazili SVEEE DOGOVOTE SA RUSIJOM DO OVOGA U UKRAJINI I SADA ONI NEKOME DRŽE SLOVO... STVAAARNO NEVEROVATNO BEZOBRAZNO...!!!