SI ĐINPING ĆE DA POBESNI, TAJVAN ČAČKA MEČKU: Tajpej traži od Amerike da im razvije napredni domaći borbeni avion (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

03.05.2023

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti Tajvana, ostrva koje Peking smatra teritorijom Kine, objavile su da im je potrebna saradnja s Amerikom kako bi razvili napredni domaći borbeni avion.

SI ĐINPING ĆE DA POBESNI, TAJVAN ČAČKA MEČKU: Tajpej traži od Amerike da im razvije napredni domaći borbeni avion (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Google Maps, defensie.nl

To je na tajvansko-američkom forumu odbrambene industrije u Tajpeju izjavio Hu Kai Hung, predsednik odbrambene Korporacije za industrijski razvoj (AIDC) Tajvana.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping

Rojters prenosi da je Hu poručio da se nada da će SAD podržati Tajvan u konstrukciji borbenog aviona nove generacije. Britanska agencija podseća da je Tajpej 2017. najavio program proizvodnje lovca nove generacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Američki borbeni avioni F-35

Navodi se da SAD do sada nisu bile voljne da obezbede Tajvanu najnaprednije američke lovce, kao što su F-22 ili F-35.

Tajpej nema adekvatan odgovor na novi kineski stelt lovac J-20, najmoderniju letelicu kojom raspolaže vojska pod komandom predsednika Sija Đinpinga, što je vlasti na ostrvu navelo na ideju da razviju novi borbeni avion domaće proizvodnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading