AUSTRALIJA SE PLAŠI KINESKE INVAZIJE: Za 12 milijardi dolara kupuje američke dalekometne rakete i HIMARS (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

24.04.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australija ubrzava planove za kupovinu raketa dugog dometa kako bi se suprotstavila narastajućoj pretnji iz Kine.

AUSTRALIJA SE PLAŠI KINESKE INVAZIJE: Za 12 milijardi dolara kupuje američke dalekometne rakete i HIMARS (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug-AP, PRofimedida, Shutterstok

BBC navodi da to piše u velikoj vojnoj studiji na 110 strana koju je naručila australijska vlada.

U tom dokumentu se upozorava da Australija u sadašnjem "raketnom dobu" više ne može da računa na to da je zaštićena samo zahvaljujući svom izolovanom geografskom položaju.

Foto: Tanjug/AP

Australijski premijer Entoni Albaneze drži u ruci Pregled odbrambene strategije (Defence Strategic Review - DSR)

Vlada u Kanberi će utrošiti 12 milijardi američkih dolara kako bi ispunila hitne preporuke koje su navedene u tom izveštaju za koji se navodi da predstavlja naveću modernizaciju australijske odbrane još od Drugog svetskog rata.

BBC navodi da Pregled odbrambene strategije (Defence Strategic Review - DSR), kako je zvanični naziv dokumenta stiže u trenutku povećanih regionalnih napetosti zbog stava Kine u vezi sa Tajvanom, ostrva koje Peking smatra kineskom teritorijom i za koje je Kina u više navrata porručila da će ga zauzeti silom ukoliko to bude potrebno.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping s oficirima ratne mornarice

Navodi se da je kineska ratna mornarica uspostavila značajno prisustvo u Južnom kineskom moru, za koje Peking računa da pripada samo Kini, dok Amerika i njeni saveznici tvrde da je to suprotno međunarodnom pravu.

- Vojno jačanje koje sprovodi Kina je veće i ambicioznije od bilo kojeg koje je sprovela ijedna zemlja od kraja Drugog svetskog rata. Ovo vojno jačanje se odvija netransparentno i bez uveravanja upućenih indo-pacifičkom regionu u pogledu strateških namera koje Kina ima - piše u DSR.

Foto: www.profimedia.rs

Američka krstareća raketa

Australijski premijer Entoni Albaneze kazao je da će ovaj dokument oblikovati budućnost umesto čekanja da ta budućnost oblikuje Australiju.

- Podržavamo strateški pravac i ključne nalaze navedene u pregledu, koji će ojačati našu nacionalnu bezbednost i osigurati našu spremnost za buduće izazove - rekao je Albaneze.

U dokumentu se preporučuje nabavka "raketa za precizne udare" dometa većeg od 500 kilometara, koje će skoro sigurno kupiti od Amerike, s obzirom da DSR podržava AUKUS partnerstvo između Australije, SAD i Velike Britanije, u ukvoru kojeg je u martu postignut sporazum o stvaranju australijske flote od osam podmornica koje pokreće američka nuklearna tehnologija.

Foto: Tanjug/AP

HIMARS

BBC navodi da će Australija ubrzati i nabavku kopnenih raketnih sistema HIMARS, koji su se pokazali izuzetno efikasnim za odbranu Ukrajine od ruske agresije. Ovakvi sistemi nisu opremljeni raketama koje gađaju brodove, pa bi to moglo da znači da australijska vojska strahuje i od mogućnosti kineske kopnene invazije.

Foto: Tanjug/AP

Odbrambeni pakt AUKUS čine Australija, Velika Britanija i SAD

S tim u vezi, među preporukama navedenim u DSR navodi se i poboljšanje sposobnosti snaga da deluju iz australijskih baza na severu zemlje i produbljivanje odbrambenih partnerstava sa ključnim partnerima u indo-pacifičkom regionu, uključujući Indiju i Japan.

Foto: www.profimedia.rs

 

Stejt department odobrio prodaju 220 krstarećih raketa Australiji za 895 miliona dolara

BBC podseća da je američki Stejt department prošlog meseca odobrio prodaju Australiji 220 krstarećih raketa ukupne vrednosti 895 miliona dolara. Ove rakete, koje ne mogu da nose nuklearne bojeve glave, biće postavljene na podmornicama klase "Virdžinija" na atomski pogon koje će Australija nabaviti od SAD u okviru odbrambenog pakta AUKUS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading