NAJŠOKANTNIJI OD TAJNIH DOKUMENATA PENTAGONA: Ovo je kineska hipersonična raketa koja može da probije američku odbranu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

17.04.2023

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je uspešno testirala novu hipersoničnu raketu srednjeg dometa DF-27 koja je, po procenama Pentagona, sposobna da izbegne američku protivvazdušnu odbranu i pogodi kontinentalni deo SAD.

NAJŠOKANTNIJI OD TAJNIH DOKUMENATA PENTAGONA: Ovo je kineska hipersonična raketa koja može da probije američku odbranu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug-AP Youtube

To piše u jednom od brojnih procurelih obaveštajnih dokumenata američkog Ministarstva odbrane koji su se u okviru afere Diskord liks pojavili na društvenim mrežama, a zbog čega je uhapšen mladi vojnik Džek Tešeira.

Foto: printskrin

Nova kineska hipersonična raketa DF-27

Vašington post je objavio tajni izveštaj sa sastanka obaveštajnog direktorata Združenih generalštabova američke vojske, koji je datiran od 28. februara.

Foto: Tanjug-AP

Pentagon

U njemu piše da je tri dana pre toga Narodnooslobodilačka armija Kine izvela uspešnu probu DF-27, poslednje u nizu savremenih eksperimentalnih raketa iz arsenala Pekinga.

Foto: printskrin

Kineski predsednik Si Đinping sa generalima

- DF-27 je osmišljena kako bi povećala sposobnost Kine da ugrozi mete koje se nalaze iza Drugog ostrvskog lanca (Second Island Chain - naziv za jedan od tri lanca američke odbrane na Pacifiku) i može sa velikom verovatnoćom da probije odbranu SAD od balističkih raketa - navedeno je u obaveštajnom izveštaju.

U njemu stoji i da je kineska vojska prošle godine rasporedila druge verzije ove nove rakete koje mogu da napadaju kopnene mete i brodove. Navodi se da je DF-27 letela 12 minuta i da je prešla razdaljinu od 2.100 kilometara.

Foto: printskrin

Kineski predsednik Si Đinping

Prema podacima iz izveštaja Pentagona objavljenog 2021. DF-27 ima domet od 5.000 do 8.000 kilometara, što znači da može da pogodi bilo koju metu u istočnoj i jugoistočnoj Aziji i većem delu Pacifičkog okeana.

Pored povećanog dometa nova raketa ima sposobnost "hipersoničnog klizanja", što znači da njome može da se manevriše tako da izbegne američke i savezničke raketne odbrane, pa je potencijalno opasniji "ubica nosača aviona" od svojih prethodnika.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoki

17.04.2023 18:50

Jedva cekam kad ce doci dan kada ce taj uzasni zli pentagon da uniste