PATRIJARH SRPSKI SA VETERANIMA PAŠTRIKA I KOŠARA "Prožeti verom u vaskrsenje Hristovo mogli su biti hrabri i neustrašivi u borbama" (FOTO)

Autor:

Vesti

05.05.2024

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh je proveo vreme sa veteranima u srdačnom razgovoru i prazničnom raspoloženju i dodelio im prigodne poklone, Sveta pisma i molitvenike.

PATRIJARH SRPSKI SA VETERANIMA PAŠTRIKA I KOŠARA "Prožeti verom u vaskrsenje Hristovo mogli su biti hrabri i neustrašivi u borbama" (FOTO)

Foto: Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Patrijarh srpski Porfirije susreo se danas u Hramu Svetog Save sa borcima iz bitke na Paštriku i sa Košara.

Patrijarh je borce iz bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine u svečano primio u svetosavskom parohijskom domu.

Patrijarh je proveo vreme sa veteranima u srdačnom razgovoru i prazničnom raspoloženju i dodelio im prigodne poklone, Sveta pisma i molitvenike.

Porfirije je prethodno služio večernje vaskršnje bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem su prisustvovali veterani. 

U besedi tokom službe u Hramu, patrijarh je pomenuo i borce sa Košara i Paštrika, koje je nazvao "div junacima i borcima koji su prožeti verom u vaskrsenje Hristovo mogli biti hrabri i neustrašivi u borbama".

Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Isusa Hrista, najznačajniji hrišćanski praznik, a patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u ponoć je služio arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru. Vaskrs simbolizuje pobedu života nad smrću i posle dana žalosti ponovo su se oglasila crkvena zvona u znak radosti.

Isus Hristos je, prema jevanđeljima i verovanju, raspet u petak, u subotu je ležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život. Na početku vaskršnje liturgije otpevan je vaskršnji tropar ''Hristos vaskrse iz mrtvih'' (Hristos Vaskrse iz mrtvih, smrću smrt razruši, a onima koji su u grobovima život darova).

Takođe, vaskrsenje znači i početak novog duhovnog života i pobedu nad grehom. U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse ili Hristos Voskrese-Vaistinu Voskrese.

Uskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji. Vaskrs ili hrišćanska Pasha je najveći hrišćanski praznik, dan koji Crkva slavi kao centralni događaj Hristove pobede nad smrću i čini suštinu hrišćanskog učenja.

Naziva se i Pasha, po ugledu na starozavetni praznik koji su Jevreji svetkovali u proleće u spomen čudesnog oslobođenja iz egipatskog ropstva, jer označava prelazak sa Hristom iz smrti u život, sa zemlje u večni nebeski život.

Za pravoslavne najranije Vaskrs može da bude 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana je uvek između 22. marta i 25. aprila.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading