EU OKREĆE LEĐA AMERICI NAKON MAKRONOVE POSETE SIJU! Bajden uzvraća udarac preko Poljske: Nemačka da isplati 1.300 milijardi evra! (FOTO)

Autor:

Svet

23.04.2023

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, najodaniji saveznik Amerike u Evropskoj uniji, usvojila je rezoluciju kojom se od Nemačke traži da Varšavi isplati novac za štetu izazvanu tokom nacističke okupacije poljske teritorije u Drugom svetskom ratu, što bi mogao da bude znak da Vašington uzvraća udarac EU.

EU OKREĆE LEĐA AMERICI NAKON MAKRONOVE POSETE SIJU! Bajden uzvraća udarac preko Poljske: Nemačka da isplati 1.300 milijardi evra! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Pixabay.com

Razdor je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron koji je nakon posete Kini početkom aprila, gde je boravio zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u izjavi za Politiko poručio da Evropa ne sme da dozvoli da bude uvučena u američko-kineski spor oko Tajvana.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Si Đinping, predsednici Francuske i Kine, tokom sastanka u Pekingu

Makron je od drugih članica EU zatražio da ne budu "vazali" ni SAD ni Kine. Ova Makronova izjava očigledno je izazvala bes u Americi, ali se povodom nje nije oglasio lično predsednik Džo Bajden, već poljski premijer Moravjecki.

- Umesto izgradnje strateške autonomije od SAD, ja predlažem strateško partnerstvo sa SAD - poručio je Moravjecki pre poletanja za Vašington 11. aprila, gde je boravio u trodnevnoj zvaničnoj poseti.

Foto: Tanjug/AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki

Samo nedelju dana nakon odlaska Moravjeckog u Belu kuću iz njegovog kabineta je saopšteno da Poljska od Nemačke, ključne članice EU, traži da reguliše pitanja ratnih reparacija i odštete za sve što je učinjeno tokom nemačke invazije Poljske 1939. i kasnije okupacije.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

U rezoluciji koju je donela vlada u Varšavi navodi se da poljske vlasti veruju da nikakav sporazum o prijemu ratnih reparacija od Nemačke nije postignut u prošlosti i da stoga takav sporazum mora da bude postignut sada. U diplomatskoj noti koja je 2022. upućena nemačkim vlastima iz Varšave zatražena je odšteta od 1,3 biliona (1.300 milijardi) evra, a ta ista suma potvrđena je i u vladinoj rezoluciji koju je potpisao Moravjecki.

Foto: www.profimedia.rs

Ulazak nemačkih nacističkih trupa u Poljsku 1939.

Iako je nakon Makronove posete Pekingu i njegovih razgovora uz državne počasti sa predsednikom Sijem Đinpingom glavna meta Moravjeckog, kao Bajdenovog "portparola", bio francuski predsednik, jasno je da se Americi nije dopalo ni to što je u Makronovoj delegaciji bila i predsednica vlade EU i jedna od najuticajnijih nemačkih političarki.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dejan Miletić

Miletić: Manje članice EU zastupaće američku politiku, a one snažnije soptvenu

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, smatra da će se razlike među sadašnjim partnerima u EU tek osetiti u narednom periodu.
- Postoje sve veća razmimolilaženja među državama članicama EU. U pitanju su pre svega partikularni interesi zemalja članica. Iako članice EU imaju zajedničke stavove po pitanju bezbednosti, kese im nisu sestre. Razlike su sve vidljivije u diplomatskim nastupima na globalnom nivou, a one će u narednim mesecima rasti do te mere da će postati fundamentalne. Kako se budžeti budu tanjili nastupi na međunarodnoj sceni će biti sve više različiti - kaže Miletić za Republiku.
On dodaje da veliku ulogu u svemu ovome imaju i američke obaveštajne službe.
- Manje zemlje će svakako biti pod većim uticajem SAD i zastupaće njihovu politiku. One će tako iz svog budžeta više izdvajati i za rat u Ukrajini, recimo. One ekonomski snažnije će sve manje pratiti takvu politiku i gledati prvo svoje ekonomske interese - smatra Miletić.

Fon der Lajenova u Kini nije bila u zvaničnoj poseti kao predsednica Evropske komisije, zbog čega joj je Si posvetio manje pažnje nego Makronu, ali je po povratku iz Pekinga iznela mišljenje za koje američki CNBC navodi da je u suprotnosti sa stavom SAD da se treba odreći svih veza sa Kinom.

- Ono što sam istakla u Pekingu jeste da mi (EU) ne želimo da presečemo ekonomske, društvene, političke i naučne veze (s Kinom) - kazala je Fon der Lajenova u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Kini

Fajnenšel tajms piše da je Fon der Lajenova na više frontova angažovana u sukobu sa Poljskom, ključnom članicom NATO koja se graniči s Ukrajinom. Razlog su sporovi koje vlada Moravjeckog ima sa Briselom oko vladavine prava i kulturnih vrednosti EU.

Navodi se da je Fon der Lajenova, koja je pre izbora na čelo vlade Unije bila nemačka ministarka odbrane, stopirala isplatu Poljskoj desetina milijardi evra iz fondova EU kako bi primorala Varšavu da reformiše politički kontrolisano pravosuđe, a u čemu još nije uspela.

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen

Moravjecki napao i Fon der Lajenovu: Pomoć EU za poljoprivrednike stigla sa zakašnjenjem

Pored zahteva Nemačkoj za ratnu odštetu Poljskoj, Moravjecki je napao i EU da je pomoć Evropske komisije poljoprivrednicima koji su pogođeni preteranim uvozom ukrajinskog žita stigla sa zakašnjenjem. On je to rekao nakon što je poljska vlada odobrila pomoć od 2,38 milijardi dolara za soptvene poljoprivrednike.
- Ono što EU nudi dolazi sa zakašnjenjem, premalo je, to je samo kap u okeanu potreba - poručio je Moravjecki.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading