KINEZI HAPSILI USRED NJUJORKA: Tajna policijska stanica radila na Menhetnu, FBI morao da interveniše (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

18.04.2023

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su dvojicu stanovnika Njujorka kineskog porekla, osumnjičene da su radili u tajnoj policijskoj stanici koja je pod kontrolom vlasti u Pekingu funkcionisala u Kineskoj četvrti na Menhetnu.

KINEZI HAPSILI USRED NJUJORKA: Tajna policijska stanica radila na Menhetnu, FBI morao da interveniše (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Liju Đijanvang (61) i Čen Đinping (59) su u ponedeljak izvedeni pred federalnog sudiju u Bruklinu kako bi odgovorili na optužbe da su radili kao tajni agenti kineske vlade i da o svojim aktivnostima nisu obavestili američke vlasti.

Foto: Tanjug/AP

Kineska četvrt u njujorškom Menhetnu

Tužilaštvo je saopštilo da se uhapšenima na teret stavlja i ometanje zakona.

- Ovaj slučaj pokazuje jasno kinesko kršenje našeg (američkog) državnog suvereniteta putem organizovanja tajne policijske stanice usred Njujorka - navedeno je iz tužilaštva.

Foto: Tanjug/AP

Američka policija pred sudom na Menhetnu

Tužioci su saopštili da je Liju 2018. pokušavao da ubedi jednu osobu, koja se smatrala beguncem u Kini, da se vrati kući.

- Taj pojedinac je bio uznemiravan i prećeno mu je - objašnjeno je iz tužilaštva.

Prema navodima američkih tužilaca kineski dvojac priznao FBI da su obrisali komunikaciju sa zvaničnikom vlade u Pekingu nakon što su saznali da su pod istragom.

Holandska obaveštajna služba: Kina najveća pretnja po ekonomsku bezbednost, Rusija po nacionalnu

Holandska obaveštajna služba je u godišnjoj proceni pretnji, koje uključuju komercijalnu špijunažu i tajne investicije, navela da je Kina najveća pretnja po ekonomsku bezbednost Holandije. U osvrtu na rusk agresiju na Ukrajinu, holandska obaveštajna služba navela je da Rusija predstavlja veliku pretnju po nacionalnu bezbednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading