PANIKA U SAD! PAKT BRAZILA I KINE RUŠI DOMINACIJU DOLARA: Uzdrmana globalna moć Vašingtona, Bela kuća ostaje bez glavnog oružja!

Autor:

Svet

04.04.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Americi je zavladala panika zbog sudbine dolara, nakon što je Kina prešla na međunarodnu trgovinu u juanima.

PANIKA U SAD!  PAKT BRAZILA I KINE RUŠI DOMINACIJU DOLARA: Uzdrmana globalna moć Vašingtona, Bela kuća ostaje bez glavnog oružja!

Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, Peking i Moskva već dve godine trguju u nacionalnim valutama, sličan sporazum nedavno je Kina potpisala s Brazilom, a krajem prošle godine i sa Saudijskom Arabijom koja se saglasila da izvozi naftu u juanima.

Prošle nedelje prvi put u istoriji je francuska kompanija platila kineskom nacionalnom valutom tečni gas na Šangajskoj berzi i to 65.000 tona.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Predsednik Brazila Lula da Silva

 

Republikanski senator Mark Rubio ocenio je da za pet godina SAD više neće moći da diktiraju svoje uslove svetu pretnjom ili primenom sankcija.

- Brazil, najveća zemlja zapadne polulopte, postigao je trgovinski sporazum s Kinom po kom će te dve države ubuduće trgovati u svojim nacionalnim valutama, dakle bez dolara. Ove dve države stvaraju paralelnu ekonomiju u potpunosti nezavisnu od SAD. Kroz pet godina više nikome nećemo moći da nametnemo svoju volju sankcijama. Tada će biti već toliko država koje trguju svojim valutama umesto dolarom, da nećemo moći sve da ih obuhvatimo sankcijama - rekao je Rubio.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bela kuća

Piter Šif, glavni ekonomista i globalni strateg kompanije EuroPacifik, koja se bavi savetovanjem investitora ukazao je da vrednost američkog dolara pada, dok cena zlata i nafte raste.

- Ovo su loši znaci za američku ekonomiju, jer signaliziraju stagflaciju (begativan ili zaustavljen privredni rast u kombinaciji s inflaciojom). Uskoro će se desiti pad američkog dolara, što znači da će dugoročne kamatne stope rasti, jer će se inflacija uvećavati, a ekonomija slabiti - ocenio je Šif.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading