RAT BAJDENA I PUTINA PREKO TURSKIH IZBORA: Pobednik u Ankari moraće da odluči o uvođenju SANKCIJA RUSIJI (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

14.05.2023

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opšti izvori u Turskoj, na kojima su u nedelju glasali glavni rivali predsednik Redžep Tajip Erdogan i opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu, poslužili su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i američkom predsedniku Džou Bajdenu za obračun pomoću posrednika.

RAT BAJDENA I PUTINA PREKO TURSKIH IZBORA: Pobednik u Ankari moraće da odluči o uvođenju SANKCIJA RUSIJI (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

To je posebno jasno postalo poslednjih dana predizborne kampanje u Turskoj kada je Kiličdaroglu optužio "ruske prijatelje" za objavljivanje montiranih video snimaka i "dip fejk" (kompjuterski generisana lica "zakačena" za tela drugih ljudi) klipova o Erdoganovim protivkandidatima, uputivši oštro upozorenje Kremlju.

Foto: Tanjug/AP

Kemal Kiličdaroglu, predsednički kandidat turske opozicije

- Ako želite da nastavimo naše prijateljstvo posle 15. maja, sklonite svoju šapu sa turske države. Još uvek smo za saradnju i prijateljstvo - napisao je Kiličdaroglu na Tviteru.

On je tu mislio na iznenadno povlačenje iz izborne trke jednog od četiri predsednička kandidata Muharema Indžea, čiji se navodni snimak seksualnog sadržaja pojavio na internetu par dana pred izbore.

U trci su nakon toga Erdogan, Kiličdaroglu i Sinan Ogan, a ankete pre glasanja su ukazivale da aktuelni turski predsednik zaostaje po podršci za Kiličdarogluom, koji je poznat kao "turski Gandi" zbog blagog tona kojim govori, po čemu je sušta suprotnost energičnom Erdoganu.

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Na priču o nameštanjima iz Kremlja u njegovu korist reagovao je Erdogan koji je poručio da Turska ima dobre odnose i sa SAD i sa Rusijom.

- Kiličdaroglu napada Vladimira Putina i Rusiju. Kada napadnete Putina sada, žao mi je, neću to prihvatiti. Jer, naši odnosi sa Rusijom nisu ispod odnosa koje imamo sa SAD. Naša trgovinska razmena veća je sa Rusijom nego s Amerikom - rekao je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Putinov portparol Dmitrij Peskov u petak je odbacio optužbe Kiličdaroglua, poručivši da su "oni koji šire takve glasine obični lažovi".

Cela priča oko ruskog mešanja u turske izbore obogaćena je i vešću da je Turska uspela da od Moskve izdejstvuje odlaganje plaćanje računa od 600 miliona dolara za ruski prirodni gas do 2024, što je takođe protumačeno kao Putinovo pomaganje Erdogana.

Ubrzo je Erdogan prešao u kontraofanzivu u ovoj aferi, optuživši Bajdena da je "naredio" njegovo rušenje na ovim izborima.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

- Bajden je dao naređenje da se Erdogan svrgne, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, glasački listići će dati odgovor i Bajdenu - rekao je Erdogan, komentarišući Bajdenovu izjavu iz vremena predsedničke kampanje u SAD 2020, kada je govorio o tome da Vašington treba da ohrabri Erdoganove protivnike da ga pobede na izborima.

Portparol Stejt departmenta rekao je da je Turska dugogodišnji saveznik Amerike i da će Vašington pažljivo pratiti izbore i dodao da "SAD neće zauzeti stranu na izborima". Erdogan je ocenio da opozicija u Turskoj prima naređenja od Zapada i da će se "povinovati željama zapadnih nacija ako budu izabrani".

Foto: Tanjug/AP

Glasanje na izborima u Turskoj

Međutim, da je Bajden zainteresovan za promenu vlasti u Turskoj videlo se i iz njegove izjave da bi Kiličdaroglu trebalo da poseti Vašington tokom predizborne kampanje, što se ipak nije desilo.

Razlog za to vidi se iz izjava savetnika "turskog Gandija" davanih u nedeljama pred izbore. Kako je na svom Tviter nalogu preneo Midl ist aj, britanski sajt koji analizira dešavanja na Bliskom istoku, Kiličdarogluovi savetnici su poručili da će posle njegove pobede Turska zadržati uravnoteženu politiku prema Ukrajini i Rusiji.

Neimenovani savetnici su rekli da se Ankara pod Kiličdarogluom neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Moskve, koje je i Erdogan izbegavao da uvede. Ipak, oni su naveli da će Turska pod novom vlašću pokušati da ponovo pristupi američkom programu za nabavku borbenih aviona pete generacije F-35 iz kojeg ju je Vašington izbacio zbog Erdoganove odluke da nabavi ruske sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) S-400.

Foto: Tanjug/AP

Sirijski predsednik Bašar el Asad

Kiličdaroglu najavio vraćanje 3,7 miliona izbeglica u Siriju i obnovu odnosa s Asadom

Unal Čevikoz, glavni savetnik za spoljnu politiku turskog opozicionog saveza, poručio je da bi Turska pod Kiličdarogluom prekinula s Erdoganovom praksom vojnog intervenisanja u susednim i drugim stranim državama. On je poručio da će Ankari biti prioritet pokretanje dijaloga i pošteno posredovanje u Libiji, a da će biti razmotreno povlačenje turskih vojnika iz Somalije i Katara.

Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, najvažniji korak koji je Kiličdarogluov savez najavio jeste obnova odnosa Turske sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, čije je džihadističke protivnike Erdogan vojno pomagao. Kiličdaroglu je najavio da će u roku od dve godine poslati kući 3,7 miliona sirijskih izbeglica koje su pobegle od rata u Tursku.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading