RUSIJA OPTUŽILA AMERIKU ZA ATENTAT NA PUTINA: Vašington tvrdi da je sve namešteno kako bi Kremlj opravdao NOVU MOBILIZACIJU (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

04.05.2023

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je optužila SAD da stoje iza ukrajinskog pokušaja atentata na ruskog predsednika Vladmira Putina slanjem dva borbena drona na Kremlj, a iz Vašingtona poručuju da je napad na Putina izrežiran u Moskvi kako bi se javno mnjenje pridobilo za novu mobilizaciju trupa za agresiju na Ukrajinu.

RUSIJA OPTUŽILA AMERIKU ZA ATENTAT NA PUTINA: Vašington tvrdi da je sve namešteno kako bi Kremlj opravdao NOVU MOBILIZACIJU (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, shutterstock

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je umešanost Kijeva u pokušaj ubistva šefa Kremlja.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski negirao umešanost u pokušaj atentata na Putina

- Mi ne napadamo ni Putina ni Moskvu. Mi se borimo na našoj teritoriji. Mi branimo naša sela i gradove - kazao je Zelenski o incidentu koji se dogodio iznad Kremlja u noći između utorka i srede.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Vašington treba da bude svestan da Rusija zna da bira mete, a da Ukrajina samo sprovodi planove SAD.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

- Veoma je važno da Vašington shvati da mi to znamo i da bude svestan koliko je opasna tako direktna umešanost u sukob - naveo je Peskov.

Putinov portparol je poručio da Rusija zna da Kijev i sredstva i mete za napade bira po naređenju Vašingtona.

- Pokušaji da se ovo demantuje, i u Kijevu i u Vašingtonu, apsolutno su smešni - kazao je Peskov.

On je rekao da je, nakon pokušaja napada, radno okruženje u Kremlju normalno, da svi rade, kao i da Putin ostaje miran u teškim situacijama, što je bio slučaj i prilikom napada na Kremlj.

Foto: Tanjug/AP

Putinov portparol Dmitrij Peskov

Peskov je naveo da Rusija razmatra različite opcije kada je reč o odgovoru na ukrajinski pokušaj napada dronovima na Kremlj.

- Širok je izbor, ali naravno, ovde ne mogu da iznosim detalje. U svakom slučaju, to će biti samo dobro osmišljeni koraci koji zadovoljavaju interese naše zemlje - rekao je Peskov na konferenciji za medije, dan nakon što su iz Kremlja najavljene mere odmazde zbog "isplaniranog terorističkog čin i pokušaja ubistva predsednika uoči Dana pobede i parade 9. maja".

Foto: Tanjug/AP

Moskva se sprema za paradu povodom Dana pobede 9. maja

Peskov je, govoreći o predstojećoj paradi, rekao da će se Putin obratiti "kao i obično" na tom događaju.

Foto: Tanjug/AP

Crveni trg u Moskvi

Vašingtonski Institut za proučavanje rata (ISW) ocenio je u izveštaju da je navodni pokušaj ubistva Putina Kremlj sam izrežirao kako bi opravdao buduće napore za mobilizaciju trupa za rat u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Navodi se da su video snimci eksplozija dronova iznad Kremlja odmah pobudili sumnju i da je veliki broj stručnjaka ocenio da se radi o propagandi sprovedenoj sa ciljem jačanja podrške za rat u javnosti.

Foto: Tanjug/AP

Mobilisani ruski vojnici

Prema navodima ISW odgovor Kremlja na ovakav atentat na Putina bio bi "mnogo dezorganizovaniji" da se stvarno radilo o "iznenadnom napadu".

Foto: Twitter-francis_scarr

 

ISW: Kako su dronovi prošli nekoliko slojeva ruske PVO i tačno se postavili da ih kamera snimi?

U izveštaju ISW se ukazuje na "nekoliko pokazatelja" koji sugerišu da je pokušaj atentata izrežiran. Navodi se da je Rusija nedavno ojačala kapacitete domaće protivvazdušne odbrane (PVO) i da bi bilo "izuzetno malo verovatno" da ukrajinski dronovi izbegnu "više slojeva PVO" i da P budu uništeni "na način koji je obezbedio spektakularne scene fino uhvaćene kamerom".

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
5okt zločin bez kazne

07.05.2023 20:05

Anglosaxonci imaju plan