ERDOGAN ODBIO BAJDENOV ZAHTEV: Amerika tražila od Turske da Ukrajini pošalje svoje PVO sisteme S-400, dobila odlučno NE! (FOTO)

Autor:

Svet

07.05.2023

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova, izjavio je da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena tražila od Ankare da pošalje svoje sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) S-400 Ukrajini, ali da je Turska to odbila.

ERDOGAN ODBIO BAJDENOV ZAHTEV: Amerika tražila od Turske da Ukrajini pošalje svoje PVO sisteme S-400, dobila odlučno NE! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

- Rekli smo ne - rekao je Čavušoglu za Haberturk.

Šef turske diplomatije je kazao da su SAD dale različite predloge u vezi sa S-400, dodajući da su se ti predlozi ticali suvereniteta Turske.

Foto: Tanjug/AP

Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske

Čavušoglu je, upitan o povratku Turske projektu nabavke američkih borbenih aviona F-35 iz kojeg ju je Amerika izbacila upravo zbog nabavke ruskih S-400, rekao da "Turska ne želi sada da se vraća na F-35, već želi svoj novac nazad".

Foto: www.profimedia.rs

Turska je PVO sisteme S-400 nabavila od Rusije

- To je zato što proizvodimo sopstvene nacionalne borbene avione - kazao je Čavušoglu.

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

On je tu mislio na prvi turski borbeni avion pete generacije KAAN koji je u okviru kampanje za opšte izbore u Turskoj 14. maja nedavno predstavio lično predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ministar spoljnih poslova Turske je poručio da Erdogan želi da unapredi odnose s Amerikom, za šta je Ankara "uspostavila neophodne mehanizme".

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

- Međutim, postoji razlog za loše odnose sa SAD, jer je organizacija FETO (islamskog propovednika Fetulaha Gulena) aktivna u Americi, dok Vašington podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK) - naveo je Čavušoglu.

Turska smatra terorističkim organizacijama i PKK i FETO, čijeg vođu Gulena su turske vlasti optužile za organizaciju propalog vojnog puča protiv Erodogana u julu 2016.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading