ERDOGAN SPREMAN DA POLETI: Oporavio se i predstavio KAAN, prvi turski borbeni avion pete generacije čije ime znači KRALJ KRALJEVA (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

02.05.2023

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predstavio je prvi borbeni avion pete generacije proizveden u toj zemlji, koji je nosio zvaničnu oznaku TAI TF-X, a preimenovan je u KAAN, što na turskom znači vladar ili kralj kraljeva.

ERDOGAN SPREMAN DA POLETI: Oporavio se i predstavio KAAN, prvi turski borbeni avion pete generacije čije ime znači KRALJ KRALJEVA (FOTO, VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

- Turska je sada prisutna na svakom polju - na kopnu, u moru i pod morem u vazduhu i svemiru - rekao je Erdogan u ponedeljak na ceremoniji nazvanoj "Vek budućnosti", koju je organizovala Turska vazduhoplovna industrija (TAI) u Ankari.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Prvi turski borbeni avion pete generacije KAAN

Erdogan je i sam seo u pilotsku kabinu aviona KAAN, koji je od 2016. TAI razvijao sa ciljem da zameni zastarelu flotu američkih borbenih aviona F-16 turske vojske.

Foto: www.profimedia.rs

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u pilotskoj kabini

- S ovom letelicom, Turkska postaje jedna od pet zemalja koje imaju ovu vrstu tehnologije - poručio je Erdogan, misleći na najmodernije avione pete generacije.

On je najavio i prvi let turskog borbenog bespilotnog aviona "ANKA-3" u narednim danima.

Erdogan je protekle nedelje imao zdravstvene probleme zbog kojih je, na nešto više od dve nedelje pred opšte izbore u Turskoj 14. maja, prekinuo televizijski intervju koji je davao uživo.

Zvanično je imao stomačnih problema, a na društvenim mrežama pojavile su se i tvrdnje o srčanom udaru i hospitalizaciji Erdogana, što je demantovano iz njegovog kabineta.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading