ERDOGANU VOJSKA SPASAVA VLAST: Kampanju za izbore vodi pokazujući najnovije tursko oružje (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

11.04.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ankete pred opšte izbore u Turskoj narednog meseca pokazuju da će trka biti napeta i da će bukvalno svaki glas odlučivati, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rešio da kampanju potpuno posveti jačanju turske vojske, u nadi da će mu doneti prednost nad opozicionim kandidatom Kemalom Kiličdarogluom.

ERDOGANU VOJSKA SPASAVA VLAST: Kampanju za izbore vodi pokazujući najnovije tursko oružje (FOTO, VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Brejking difens, sajt posvećen politici i vojnoj industriji, navodi da Erdogan nije slučajno baš na nešto više više od mesec dana pred izbore pustio u upotrebu TCG "Anadolu", najmoćniji ratni brod u turskoj mornarici.

Foto: www.profimedia.rs

TCG "Anadolu", najveći brod turske mornarice

Ovaj brod je građen skoro pet godina, a porinut je u ponedeljak u Istanbulu u Erdoganovom prisustvu.

To je prvi turski nosač borbenih letelica koji će uglavnom prevoziti dronove i prvo je plovilo ovakve vrste u svetu.

Foto: www.profimedia.rs

Borbene letelice na ratnom brodu TCG "Anadolu"

TCG "Anadolu" može da nosi samo lake avione, uglavnom helikoptere i mlaznjake koji poleću sa kraćih pista.

Na njega će moći da vertikalno sleće i sa njega uzleće i borbeni dron TB-3 proizvođača "Bajkar", turske kompanije poznate po ratnim bespilotnim letelicama "Bajraktar".

Foto: www.profimedia.rs

 

TCG "Anadolu" je dugačak 232 metra i širok 32 metra, a može da nosi oko 1.400 vojnika, borbena vozila i jedinice za podršku operacijama u inostranstvu.

 

Brejking difens navodi da ovaj amfibijski jurišni brod može da preveze čitav bataljon vojnika i ponese osam čamaca za njihovo iskrcavanje.

 

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

- Ovaj brod će nam omogućiti da vodimo vojne i humanitarne operacije u svakom delu sveta, kada je potrebno - rekao je Erdogan na ceremoniji u Istanbulu.

Erdogan je poručio da je ovo plovilo simbol konsolidacije pozicije Turske kao regionalnog lidera. Turska, koja ima drugu po veličini vojsku u NATO, deli granicu sa Sirijom i Irakom, zemljama zahvaćenim sukobima.

 

Brejking difens prenosi navode analitičara da bi Erdoganovo prikazivanje "sjajnih novih igračaka", misleći na najnoviji arsenal, moglo da donese dodatne glasove turskom predsedniku koji se posle više od 20 godina na vlasti suočava sa problemima oko reizbora, pre svega zbog ekonomske krize.

 

Foto: Tanjug/AP

Turski borbeni dron "Kizilelma"

On se slikao i pored "Bajkarovog" bespilotne letelice "Kizilelma", prvog turskog borbenog aviona bez ljudske posade.

Erdogan je takođe najavio je da će Turska povećati budžet vojne industrije na 75 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP

Kemal Kiličdaroglu, opoziocioni kandidat za predsednika Turske

- Broj projekata u odbrambenoj industriji je povećan sa 62 na 750, a broj kompanija sa 56 na 2.700. Kada smo došli na vlast 2002, vrednost projekata vezanih za odbranu iznosila je 5,5 milijardi dolara. Danas je njihova vrednost veća od 60 milijardi dolara. Ukoliko uzmemo u obzir i projekte koji su sada u fazi tendera, budžet za odbrambenu industriju ćemo povećati na 75 milijardi dolara - izjavio je Erdogan.

Grčka kupuje izraelske protivtenkovske projektile za 400 miliona dolara

Izrael je sa Grčkom potpisao ugovor vredan 400 miliona dolara o prodaji protivtenkovskih projektila "Spajk", koje je proizvela izraelska vojno-tehnološka kompanija "Rafael". Grčka je time nastavila jačanje vojske nakon nekoliko godina tenzija s Turskom zbog sporova u istočnom Sredozemlju.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading