MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA DA INTERVENIŠE ODMAH! Krvavi sukobi u Sudanu: Oglasio se vođa paravojne formacije

Autor:

Svet

17.04.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je treći dan oružanih sukoba u Sudanu

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA DA INTERVENIŠE ODMAH! Krvavi sukobi u Sudanu: Oglasio se vođa paravojne formacije

Foto: Tanjug/AP

Lider sudanske paravojne formacije general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, izjavio je danas da međunarodna zajednica mora da interveniše protiv, kako je rekao, "zločina sudanskog generala Abdela Fataha al-Burhana", šefa vladajućeg Suverenog saveta.

- Njegova vojska vodi brutalnu kampanju protiv nevinih ljudi, bombardujući ih MiG-ovima - napisao je Hemedti na Tviteru.

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Od izbijanja borbi u subotu najmanje 97 civila je poginulo, a 365 je povređeno, saopštile su medicinske službe.

 

 

To je prvi takav sukob otkako su te dve frakcije udružile snage da zbace političkog veterana, islamističkog autokratu Omara al-Bašira 2019. godine, prenosi londonski Gardijan.

Burhan i Hemedti dogovorili su tročasovni prekid neprijateljstava i pauzu u borbama, kako bi bile omogućene humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije, saopštila je misija UN u Sudanu.

Dogovor je, međutim, u velikoj meri ignorisan nakon kratkog zatišja, naveo je "Gardijan".

Umešana Rusija

General Abdel Fatah al-Burhan, koji predvodi sudansku vojsku, i general-potpukovnik Mohamed Hamdan Dagalo, vođa snaga za brzu podršku, bore se za kontrolu otkako su njih dvojica preuzeli vlast 2021. godine.

I al-Burhan i Dagalo imaju veze sa Rusijom, pokazalo je istraživanje CNN-a prošle godine. Dvojica generala su pomogli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da eksploatiše zlatne resurse Sudana kako bi pomogao u jačanju ruskih finansija protiv zapadnih sankcija i finansirao svoj rat u Ukrajini. Dagalo je takođe prošao rusku vojnu obuku.

Istraga je takođe pokazala kako su Dagalo i al-Burhan bili u dosluhu sa Rusijom u operaciji, koja je Sudanu, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svetu uprkos tome što je jedan od najvećih svetskih proizvođača zlata lišila vrednog resursa.

U zamenu za njihovu saradnju, Rusija je pružila vojnu i političku podršku kako bi pomogla dvojici generala da zaustave prodemokratski pokret Sudana, otkrio je CNN.

Zloglasna ruska grupa Vagner, plaćenička grupa koju podržava Kremlj i koja je stekla međunarodnu slavu tokom rata u Ukrajini, ranije je dobila dragocene koncesije za rudarenje zlata u Sudanu i udružila se sa Dagalom, navodi Njujork tajms.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading