RUSIJA I ZAPAD BOJNO POLJE PREMESTILI U AFRIKU! Besni rat u Sudanu: Mnogo civilnih žrtava za samo jedan dan, puca se sa svih strana! (VIDEO)

Autor:

Svet

17.04.2023

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 600 osoba je ranjeno tokom jednog dana u borbama u Sudanu.

RUSIJA I ZAPAD BOJNO POLJE PREMESTILI U AFRIKU! Besni rat u Sudanu: Mnogo civilnih žrtava za samo jedan dan, puca se sa svih strana! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Treći dan zaredom besne sukobi u Sudanu u sukobu vojske i paravojnih formacija generala Mohameda Hamdana Dagla. 

Do sada je poginulo blizu 60 civila, među kojima su i zaposleni u Ujedinjenim nacijama. Preko 600 osoba je ranjeno.

Obe strane su saopštile juče da prihvataju zahtev UN da se uvede „humanitarna pauza” na tri sata popodne, ali u Kartumu nisu prestajali zvuci eksplozija i pucnjave.

Lekari pozivaju od subote ujutru da se propuste ranjenici.

 

 

Borbe teškim oružjem nastavljene su u nedelju u Kartumu i u predgrađu između regularne vojske generala Abdela Fataha al-Burhana i Snaga za brzu pomoć (FSR), bivših pripadnika milicija u ratu u Darfuru.

Od subote vazdušni udari, artiljerijska paljba, ulične borbe s automatskim oružjem i teškim mašinama ne daju predaha stanovnicima Kartuma koji su ostali bez vode i struje.

Borbe su najžešće u glavnom gradu i u Darfuru, na zapadu. 

 

 

Rusija rat finansirala zlatom iz Sudana?

Jedna od tih frakcija, moćna paravojna grupa poznata kao Snage za brzu podršku, tvrdila je da je zauzela i predsedničku palatu i međunarodni aerodrom. Te tvrdnje, međutim, nisu nezavisno potvrđene jer se borbe nastavljaju.

General Abdel Fatah al-Burhan, koji predvodi sudansku vojsku, i general-potpukovnik Mohamed Hamdan Dagalo, vođa snaga za brzu podršku, bore se za kontrolu otkako su njih dvojica preuzeli vlast 2021. godine.

I al-Burhan i Dagalo imaju veze sa Rusijom, pokazalo je istraživanje CNN-a prošle godine. Dvojica generala su pomogli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da eksploatiše zlatne resurse Sudana kako bi pomogao u jačanju ruskih finansija protiv zapadnih sankcija i finansirao svoj rat u Ukrajini. Dagalo je takođe prošao rusku vojnu obuku.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, Profimedia

Ilustracija/ Vladimir Putin koristio zlato iz Sudana da finansira rat u Ukrajini

CNN je razgovarao i sa sudanskim i sa američkim zvaničnicima i pregledao dokumente koji pokazuju višestruke pokušaje krijumčarenja zlata iz Sudana, i u Rusiju otprilike u isto vreme kada je Putin napao Ukrajinu. Istraga je takođe pokazala kako su Dagalo i al-Burhan bili u dosluhu sa Rusijom u operaciji, koja je Sudanu, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svetu uprkos tome što je jedan od najvećih svetskih proizvođača zlata lišila vrednog resursa.

U zamenu za njihovu saradnju, Rusija je pružila vojnu i političku podršku kako bi pomogla dvojici generala da zaustave prodemokratski pokret Sudana, otkrio je CNN.

Zloglasna ruska grupa Vagner, plaćenička grupa koju podržava Kremlj i koja je stekla međunarodnu slavu tokom rata u Ukrajini, ranije je dobila dragocene koncesije za rudarenje zlata u Sudanu i udružila se sa Dagalom, navodi Njujork tajms.

 

 

Uprkos ranom savezu, al-Burhan i Dagalo su se na kraju sukobili oko napora da se Snage za brzo reagovanje, grupa od oko 100.000 vojnika, spoje sa sudanskom vojskom, i ko bi potom vodio ovu novu vojsku, preneo je BBC.

Lavrov u Sudanu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se sa 9. februara sa zvaničnicima Sudana u Kartumu u sklopu afričke turneje.

 

 

Lavrova poseta je imala za cilja da proširi ruski uticaj u vreme kada zapadne zemlje sve više pritiskaju Moskvu sankcijama zbog rata u Ukrajini.

U isto vrijeme kada su primale Lavrova, sudanske vlasti su iste sedmice ugostile predstavnike Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. 

Zapadne zemlje istakle su da su zabrinute zbog širenja uticaja Rusije u afričkom Sahelu i njegovim pograničnim regionima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading