ŽESTOKE BORBE U SUDANU ODNELE NA DESETINE ŽRTAVA: Poginulo je oko 60 civila i veliko broj boraca sa obe strane

Autor:

Svet

16.04.2023

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među poginulima su i tri službenika Ujedinjenih nacija, koji su stradali tokom razmene vatre u vojnoj bazi.

ŽESTOKE BORBE U SUDANU ODNELE NA DESETINE ŽRTAVA: Poginulo je oko 60 civila i veliko broj boraca sa obe strane

Foto: Tanjug-AP

Desetine boraca i oko 60 civila poginulo je u sukobima sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu akciju u pokušaju državnog udara u Sudanu, javljaju agencije.

Kako se navodi, vojska je počela vazdušne napade na bazu paravojnih snaga u blizini glavnog grada Kartuma u pokušaju da ponovo uspostavi kontrolu nad zemljom nakon pokušaja državnog udara.

Među poginulima su i tri službenika Ujedinjenih nacija, koji su stradali tokom razmene vatre u vojnoj bazi.

Vojska i RSF, za koje analitičari kažu da imaju oko 100.000 ljudi, bore se za vlast u Sudanu dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade još od vojnog udara 2021. godine.

Paravojna grupa je u subotu saopštila da je zauzela predsedničku palatu, rezidenciju šefa vojske, državnu televiziju i međunarodni aerodrom u Kartumu, kako piše Kurir.

Pucnjava i eksplozije čuli su se širom glavnog grada, Na video-snimcima iz Kartuma vidi se dim koji se diže iz nekoliko delova grada, kao i vojni avioni koji lete nisko iznad sudanske prestonice, prenosi RTS.

Foto: Tanjug/AP

 

Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i RSF, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon vojnih udara i političke nestabilnosti.

Sudanska vojska odbacuje svaku mogućnost pregovora i dijaloga sa paravojnim jedinicama.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je sve strane u sukobu u Sudanu da odmah prekinu vatru i vrate se pregovorima.

- Članovi Saveta bezbednosti pozivaju strane da odmah prekinu neprijateljstva, obnove mir i vrate se dijalogu za rešavanje trenutne krize u Sudanu - navedeno je u saopštenju.

Članovi Saveta bezbednosti istakli su i značaj isporuke humanitarne pomoći regionu i potvrdili svoju posvećenost jedinstvu, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Republike Sudan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading