SUDAN IMA VEZE S RATOM U UKRAJINI! PUTIN VRAĆA DUG ZA ZLATO: Vagnerovci se bore za generala koji je poslao 16 aviona s polugama u Moskvu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

16.04.2023

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sukobima širom Sudana, u kojima je poginulo je 56 civila i ranjeno 595 ljudi, učestvuju lokalne paravojne snage povezane sa ruskim plaćenicima iz "Vagner grupe" oligarha Jevgenija Prigožina.

SUDAN IMA VEZE S RATOM U UKRAJINI! PUTIN VRAĆA DUG ZA ZLATO: Vagnerovci se bore za generala koji je poslao 16 aviona s polugama u Moskvu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, Profimedia

Sudanske Snage za brzu podršku (Rapid Support Forces - RSF) se protiv zvanične sudanske vojske bore za prevlast u toj afričkoj zemlji.

Foto: Tanjug/AP

Dim od se širi iznad dela Kartuma, sudanske prestonice, u kojem se vode borbe

Borbe su se rasplamsale nakon višemesečnih tenzija zbog pregovora o formiranju prelazne vlade.

Foto: Tanjug/AP

Pripadnik sudanskih Snaga za brzu podršku (RSF)

Ono što je manje poznato jeste da je ova siromašna zemlja zapravo treći po veličini proizvođač zlata na Crnom kontinentu, iza Gane i Južne Afrike, a da je Rusija imala ogromne koristi od ovog sudanskog prirodnog resursa.

Foto: Tanjug/AP

Zlatne poluge

Vagnerovci i RSF, na čijem čelu je sudanski general Mohamed Hamdan Dagalo zvani Hemeti, uspostavili su veze nakon širenja aktivnosti "Vagner grupe" na Afriku 2017, mnogo pre ruske agresije na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

Mohamed Hamdan Dagalo zvani Hemeti, komandant RSF

Kompanija "Meroe gold", podružnica Prigožinove kompanije "M-invest", dobila je dozvolu za iskopavanje zlata u Al Ibaidiji na severu Sudana.

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Upravo ove veze omogućile su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da značajno uveća rezerve zlatnih poluga nakon napada na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

To je Kremlju bilo od ključne važnosti s obzirom na zapadne sankcije i izolovanje ruske privrede koje je usledilo nakon toga. Prema informacijama CNN, za godinu dana je iz Sudana put Rusije odletelo najmanje 16 aviona punih zlata.

Prigožin je inače organizovao i posetu Moskvi generala Hemetija uoči početka ruske agesije na Ukrajinu.

Foto: www.profimedia.rs

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije i Mohamed Hamdan Dagalo tokom sastanka u Sudanu

Da su veze Kremlja i sudanske paravojske i dalje čvrste pokazala je u februaru ove godine i poseta Sudanu Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije, koji se u Kartumu sastao sa vođom RSF.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Kameni Jagodina

16.04.2023 15:12

Samo su nacisti cisti.

Mala Vida

13.07.2023 09:32

Pa čekaj sad, kako? Je li Prigožin protiv Putina ili je sa njim. Dogovorite se već jednom i budite jasni!