PUTINOVA TAJNA: Zbog čega na front šalje tenkove T-55 otporne na radijaciju

Autor:

Svet

30.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Satelitski snimci i klipovi koji su se pojavili na internetu ukazuju da je ruski predsednik Vladimir Putin na front u Ukrajinu uputio tenkove iz 50-godina prošlog veka koji su stajali u skladištu na Dalekom istoku još od kraja Hladnog rata.

PUTINOVA TAJNA: Zbog čega na front šalje tenkove T-55 otporne na radijaciju

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

"Rohan konsalting", firme sa sedištem u Češkoj koja se bavi vojnom analizom, objavila je da ruska vojska iz 1295. centralnog stovarišta u gradu Arsenjev nadomak Severne Koreje prebacuje 29 tenkova T-55.

Foto: youtube.com/printscreen

Iz stovarišta u gradu Arsenjev nadomak Severne Koreje Rusi prebacuje 29 tenkova T-55

Pošto satelitski snimci datiraju od 17. marta, to verovatno znači da su ovi tenkovi već stigli na ratište, što ukazuju i video snimci sa društvenih mreža na kojima se oni vide natovareni na železničke kompozicije.

Zapadni mediji procenjuju da je razlog za slanje ovako starih tenkova na front to što je ruska vojska u 13 meseci od početka agresije na Ukrajinu izgubila 1.900 tenkova.

Foto: Tanjug/AP

Ruski tenk uništen kod ukrajinskog sela Kamjanka

Ukrajinske snage čak tvrde da su uništili 3.570 ruskih tenkova i 6.900 neprijateljskih oklopnih borbenih vozila.

Ukoliko je sve ovo i delimično tačno, Putinovi generali nemaju mnogo izbora osim da u borbe ubace i tenkove na koje su odavno svi zaboravili.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Zapadni izvori smatraju da će oni svakako biti upotrebljivi protiv pešadije i manje zaštićenih meta, kao i da će Moskva ove tenkove ojačati oklopnim dodacima i boljim optičkim i nišanskim sistemima.

Uz to, prednost ovih tenkova će svojom brojnošću moći da barem u tom segmentu budu dominantni u odnosu na britanske Čelindžere, američke Abramse i nemačke tenkove Leopard 2 koje Ukrajina dobija na kašičicu sa zapada.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinci nakon obuke na tenku Čelindžer u Velikoj Britaniji

Pretpostavlja se da će ovi tenkovi služiti kao samohodni topovi ili kao sastavni deo ruskih rovova kao bunkeri naoružani topovima D-10T od 100 milimetara. Maksimalan domet topa D-10T s rasprskavajućom granatom je 14.600 metara.

Foto: www.profimedia.rs

 

Stručnjaci podsećaju i da je prednost T-55 to što su otporni na radijaciju, pošto nemaju nikakvu elektroniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SRBIN

30.03.2023 09:08

Tačno je, ali i to zbog elektronske sva mehanizaciju staje posle atomskog udara a T55 nastavlja da se kreće...