OVO JE DRUGI ČOVEK SUDANA, ZEMLJE U KOJOJ SE LOME KOPLJA RUSIJE I ZAPADA: Evo kako je zaradio silno bogatstvo, pod njegovom kontrolom 100.000 vojnika i ZLATO!

Autor:

Svet

17.04.2023

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada se vodi borba za prevlast između generala Abdel Fataha al-Burhana i njegovog zamenika i komandant RSF-a, general Mohameda Hamdana Dagala, poznatijeg kao Hemedti.

OVO JE DRUGI ČOVEK SUDANA, ZEMLJE U KOJOJ SE LOME KOPLJA RUSIJE I ZAPADA: Evo kako je zaradio silno bogatstvo, pod njegovom kontrolom 100.000 vojnika i ZLATO!

Foto: Profimedia/AFP

Bivši trgovac kamilama je za deset godina postao jedan od najbogatijih ljudi u Sudanu, pod čijom je kontrolom 100.000 vojnika i nekoliko rudnika zlata. Sve je počelo kada su mu pobili 60 članova porodice, a sada je general Hemedti drugi čovek u državi i sa svojim snagama za brzu akciju RSF bori se protiv komandanta sudanske vojske za vođstvo nestabilne afričke nacije od 46 miliona ljudi.

Oružani sukobi u Kartumu i drugim gradovima Sudana koji su izbili u subotu rezultat su borbe za vlast između dvojice generala, objašnjava Bi-Bi-Si. Od puča u oktobru 2021.

Sudanom upravlja savet generala, a sada se vodi borba za prevlast između generala Abdel Fataha al-Burhana, komandanta oružanih snaga, zapravo prvog čoveka Sudana, i njegovog zamenika i komandant RSF-a, generala Mohameda Hamdana Dagala, poznatijeg kao Hemedti, piše Kurir.

DOKOPAO SE MOĆI TOKOM BORBE SA POBUNJENICIMA

RSF je 2013. godine osnovala lokalna milicija u Darfuru – Džandžavid, koja se brutalno borila protiv pobunjenika. Od tada je general Hemedti izgradio moćne snage od 100.000 pripadnika koje su intervenisale u sukobima u Jemenu i Libiji, i kontroliše neke od rudnika zlata u Sudanu.

Oni su optuženi za niz zločina, uključujući masakr više od 120 demonstranata u junu 2019. Ovakvu jaku silu van vojske posmatrači su ranije smatrali izvorom nestabilnosti, navodi Bi-Bi-Si.

Sukobi koji su izbili u subotu poslednja su epizoda nasilnih ispada od svrgavanja dugogodišnjeg sudanskog predsednika Omara al-Bašira 2019. Sukob je izbio usred debate o pravcu u kojem će zemlja krenuti, s ciljem organizovanja izbora i predaje ovlašćenja izabranim predstavnicima.

Jedan od glavnih problema je bio kako integrisati RSF u ostatak vojske i onda – ko će tu vojsku voditi? Okvirni sporazum o povratku civilne vladavine dogovoren je u decembru, ali su detalji zastali, navodi Bi-Bi-Si.

MASAKRIRALI MU PORODICU

Hemedti je počeo da organizuje vojsku u Zapadnom Darfuru nakon što su pobunjenici napali njegov konvoj kamila, opljačkali ga i ubili oko 60 članova njegove porodice, rekao je bivši Hemedtijev saradnik, prenosi Rojters.

Od 2003. godine, pobuna se proširila u Darfuru nakon što je uglavnom nearapsko stanovništvo ustalo protiv centralne vlade u Kartumu. Visoka, impozantna figura, Hemedti je formirao provladinu miliciju od nomadskih arapskih plemena, lokalno poznatih kao Jandžavid, koju je kasnije transformisao u RSF, piše Kurir.

Međunarodni krivični sud optužio je Bašira i druge visoke zvaničnike za genocid i zločine protiv čovečnosti u Darfuru, gde je ubijeno 300.000 ljudi, a raseljeno 2,7 miliona. Hemedti nije optužen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading