(VIDEO/FOTO) BAJDEN DAJE ISTORIJSKU POMOĆ UKRAJINI! Pregovori se nastavljaju sutra, oglasio se Putin! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

15.03.2022

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agresija Rusije na Ukrajinu ušla je u 20. dan. Sva dešavanja pratite u blogu na portalu Republika.rs

(VIDEO/FOTO) BAJDEN DAJE ISTORIJSKU POMOĆ UKRAJINI! Pregovori se nastavljaju sutra, oglasio se Putin! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

23:18 - "Mirovna misija"

Zamenik premijera Poljske ponudio je slanje mirovne misije NATO-a u Ukrajinu.

- Mislim da nam je potrebna mirovna misija NATO-a ili, možda, nekog šireg sastava, koja će moći da se brani, koja će, uz saglasnost predsednika i vlade ove zemlje, delovati na teritoriji Ukrajine - rekao je Kačinjski na brifingu u Kijevu nakon rezultata pregovora sa vladom.

22:00 - Ruski ratni brodovi krenuli ka Ukrajini

U Crnom moru se ka Odesi kreću tri grupe ratnih brodova. U tri grupe – 14 brodova, uključujući desant.

Satelitski snimci pokazuju kako se brodovi ruske mornarice približavaju ukrajinskoj obali.

Prema preliminarnim analizama, brodovi su podeljeni u tri grupe.

Dva se sastoje od ratnih brodova, a jedan - desantnih brodova.

Sa Krima će verovatno krenuti desantni brodovi.

21.45 - U Harkovu sravnjeno sa zemljom 600 zgrada

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov u televizijskom intervjuu izjavio je da je u tom gradu uništeno više od 600 zgrada otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu.

- Uništene su škole, vrtići, bolnice, ambulante. Ruska vojska nas stalno granatira sa zemlje i iz vazduha - naveo je Terehov, prenosi Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

21.37 - Blizu 100 mališana poginulo

Blizu stotinu dece je poginulo, kako je naveo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsednik je u video obraćanju kanadskim poslanicima poručio da je grad Mariupolj na jugu Ukrajine, ostao bez sredstava komunikacije i skoro je ostao bez hrane, prenosi agencija Rojters. Dodao je da je od početka sukoba potvrđeno ukupno 97 nastradale dece.

21.23 - Ispaljeno blizu 1.000 projektila

Prema rečima visokog američkog odbrambenog zvaničnika, ruske snage su do sada ispalile više od 950 projektila od početka invazije na Ukrajinu.

- I ruske snage i ukrajinske snage imaju približno 90 odsto svoje borbene moći 'na raspolaganju'. SAD nastavljaju da procenjuju ograničenost do napretka ruskih kopnenih snaga u postizanju svojih ciljeva - rekao je zvaničnik, napominjući da ruske snage nisu napredovale bliže glavnom gradu Kijevu.

20.54 - Razgovori se nastavljaju sutra

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak objavio je na Tviteru da će se pregovori sa ruskim zvaničnicima "nastaviti sutra". On je rekao da "svakako ima prostora za kompromis".

 

 

20.41 - Ukrajina dobija 13,6 milijardi dolara

Američki predsednik Džo Bajden upravo je potpisao zakon o finansiranju koji će Ukrajini pružiti pomoć od rekordnih 13,6 milijardi dolara usred tekuće invazije Rusije, objavio je Bajden nedavno na Tviteru.

 

 

20.20 - Premijeri Češke, Poljske i Slovenije stigli u Kijev

Premijeri Češke, Poljske i Slovenije upravo su stigli u Kijev u znak "nedvosmislene" podrške Ukrajini dok Rusija nastavlja napad na tu zemlju, prenosi agencija AFP. Češki premijer Petr Fijala je u tvitu naveo da će se tri lidera sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom.

- Cilj posete je da se izrazi nedvosmislena podrška Evropske unije Ukrajini i njenoj slobodi i nezavisnosti. Istovremeno, tokom posete ćemo predstaviti širok paket podrške Ukrajini i njenim građanima. Međunarodnu zajednicu su o ovoj poseti obavestile i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije - rekao je Fijala.

 

 

20.03 - Ubijena ukrajinska novinarka

U napadu u kojem je ranjen novinar "Foks njuza" Benžamin Hol i ubijen kamerman Pijer Zakrževski nastradala je i ukrajinska novinarka Oleksandra Kavšinova koja je imala samo 24 godine.

 

 

19.41 - Zelenski uputio direktne molbe Kanadi

Zelenski je uputio direktne molbe Kanadi da dodatno pomogne Ukrajini u njenoj borbi protiv tekućih ruskih napada tokom njegovog direktnog video obraćanja parlamentu u utorak.

- Bili smo prijatelji, Džustine. Ali takođe bih voleo da razumete i voleo bih da osetite ono što mi u Ukrajini osećamo svaki dan. Želimo da živimo i želimo da budemo pobednici - rekao je Zelenski.

19.33 - Oglasio se Putin

Vladimir Putin i Šarl Mišel govorili su o ratu u Ukrajinii i o evakuaciji civila iz ratom pogođenih područja, preneo je TASS. Kako je poznato predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da je rukovodstvo EU "zatvorilo oči pred današnjim raketnim napadom ukrajinske vojske na stambenu četvrt u centru Donjecka".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

19.19 - Vanredni NATO samit 24. marta u Briselu

Lideri NATO sastaće se u Briselu 24. marta kako bi razgovarali o ruskom napadu na Ukrajinu, saopštio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Sazvao sam vanredni samit za 24. mart u sedištu NATO - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

On je dodao da će teme biti napad Rusije na Ukrajinu, snažna podrška toj zemlji, kao i dalje jačanje Alijanse.

- U ovom kritičnom trenutku Severna Amerika i Evropa moraju da nastave da budu zajedno - napisao je Stoltenberg.

 

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

18.51 - Rusi drže 400 taoca u gradskoj bolnici!

Ruske trupe drže pacijente i bolničko osoblje kao taoce, tvrdi zamenik gradonačelnika Marijupolja Sergej Orlov.

- Dobili smo informaciju da su Rusi zauzeli našu najveću bolnicu i da drže kao taoce lekare, bolničko osoblje i paciente - navodi Orlov.

On tvrdi da je u bolnici u Marijupolju zarobljeno oko 400 ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

18.35 - Sve više novinara daje otkaz

Istaknuti novinar Vadim Glusker, koji radi za TV stanicu pod kontrolom Kremlja, dao je ostavku nakon protesta novinarke Prvog kanala Marine Ovsjanikove na ekranu.

Državna novinska agencija RIA Novosti potvrdila je da je Vadim Glusker, dopisnik NTV-a iz Brisela, podneo ostavku.

18.23 - Bajden dolazi u Evropu

Američki predsednik Džo Bajden će sledeće nedelje otputovati u Evropu na vanredni sastanak i pokazati podršku SAD Ukrajini, potvrdila je Bela kuća. Bajden će se lično pridružiti svetskim liderima NATO-a u Briselu, u Belgiji, sledećeg četvrtka, 24. marta.

Misija SAD pri NATO-u objavila je tu vest na Tviteru ranije u utorak.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

17.58 - Ruski padobranci zaplenili oružje

Cela Hersonska oblast sada je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vide protivtenkovski sistemi koje su zaplenili padobranci u Kijevskoj oblasti nakon borbe sa ukrajinskom vojskom.

 

 

17.41 - Devojčici (9) amputirana ruka

Hirurzi u Kijevu morali su da amputiraju ruku devetogodišnjoj devojčici da bi joj spasili život nakon što je upucana u kijevskom predgrađu Hostomel dok je bežala iz kuće.

Navodi se, da se devojčica čije je ime Saša, sada oporavlja se u bolnici. Ona je prošle nedelje bežala sa ocem, majkom i sestrom tokom ruskog napada na kijevsko predgrađe Hostomel. Navodno su bili u porodičnom automobilu koji je bio pogođen mecima. Njen otac je ubijen, a ostatak porodice je pobegao i sklonio se u podrum, prenosi Dejli Mejl.

 

 

17.17 - Rusija napustila Savet Evrope

Rusija je objavila da više neće učestvovati u Savetu Evrope (SE), nekoliko dana nakon što je organizacija za ljudska prava suspendovala prava Moskve na predstavljanje nakon invazije na Ukrajinu. Državna novinska agencija TASS objavila je u četvrtak saopštenje Ministarstva spoljnih poslova i optužilo zemlje NATO-a i EU da "narušavaju" organizaciju.

16.57 - Putin razgovarao sa Mišelom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i skrenuo mu je pažnju na to da je rukovodstvo EU, javno ocenjujući šta se dešava u Ukrajini, ignorisalo raketni napad ukrajinske vojske na stambeno naselje u centru Donjecka u kojem se koristila kasetna municija, saopštio je Kremlj.

Ruski predsednik je takođe izneo svoje ocene razgovora ruskih i ukrajinskih predstavnika i napomenuo da Kijev ne pokazuje ozbiljan stav prema pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja.

16.35 - Ubijen američki snimatelj u Ukrajini!

Američki kanal "Foks njuz" potvrdio je da je njegov snimatelj Pjer Zakževski ubijen u ponedeljak u Ukrajini tokom incidenta koji je takođe ranio dopisnika mreže Bendžamina Hola.

 

Opširnije čitajte u zasebnoj vesti.

16.23 - Više od 3 miliona izbeglica

Prema podacima Ujedinjenih nacija iz Ukrajine je izbeglo više od tri miliona ljudi, od toga oko 1,4 miliona dece i oko 157.000 inostranih državljana koji žive u toj zemlji.

 

 

16.04 - Putina porede sa Miloševićem

Analiza aktuelne sitacije u Ukrajini, koju je izneo poznati američki voditelj i politički komentator Bil Mar, izazvala je ogromnu pažnju.

On je uporedio je ruskog predsednika Vladimira Putina sa bivšim liderom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i to usred rata koji nesmeteanim intenzitetom besni na ukrajinskom tlu. 

Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

16.03 - NATO o dronu u Hrvatskoj

Jens Stoltenberg, prvi čovek NATO-a, na konferenciji za novinare demantovao je tvrdnje Plenkovića i Banožića da je dron koji se srušio u Zagrebu bio naoružan.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

15.52 - Uskoro proširenje liste

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Rusija namerava da u bliskoj budućnosti proširi „američku“ listu sankcija.

15.51 - Zaharova objavila kompletan spisak

 

 

15.48 - I Hilari Klinton na udaru

Na udaru sankcija je i Hilari Klinton, javljaju proruski mediji.

 

 

15.43 - UDARNO! Rusija uvela sankcije Bajdenu i Blinkenu

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Rusija uvela sankcije Bajdenu i Blinkenu.

- Kao odgovor na seriju sankcija bez presedana koje zabranjuju, između ostalog, ulazak u SAD najvišim ruskim zvaničnicima, od 15. marta ove godine na rusku 'stop listu' na osnovu reciprociteta uključuju se predsednik Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken - navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

15.38 - UDARNO! Poruka Alijanse Kini

- Što se tiče Kine, mora se pridružiti ostatku sveta. Svaka podrška Rusiji u ovom brutalnom ratu protiv nezavisne države, pomaže im da nastave rat koji je uzrokovao smrt i destrukciju. Kina ima obavezu kao članica UN da poštuje međunarodno javno pravo - ocenio je Jens Stoltenberg.

15.31 - UDARNO! Šef NATO: Pozivamo Rusiju

- Predsednik Putin je odgvooran za ovaj rat, on može da ga prekine odmah i povuče trupe. Pozivamo ga da to uradi - rekao je Jens Stoltenberg.

15.18 - Vašington Pekingu: Nije vreme za neutralnost

SAD su zahtevale da Kina jasno definiše svoj stav o Ukrajini.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

15.17 - Nećemo priznati Krim

- Ukrajina neće pristati na to da prizna Krim i odrekne se Donbasa - poručio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

Arestovič je rekao da postoji milion opcija za rešavanje ovih pitanja.

Pregovori Rijada i Pekinga

- Saudijska Arabija aktivno pregovara sa Kinom da proda deo svoje nafte u juanima umesto u dolarima jer nije zadovoljna američkim bezbednosnim obavezama (WSJ) - prenose proruski mediji.

- Postoji verzija, na primer, zajedničkog upravljanja. Postoje razni primeri iz istorije. Na primer, Turska sa svojim Kiprom. Ona smatra Severni Kipar svojim, ali to niko drugi u svetu ne priznaje. Postoji milion opcija - rekao je Arestovič.

15.12 - Sirijci idu u rat

Preko 40.000 Sirijaca se registrovalo za putovanje u Ukrajinu i borbu na strani Rusije, tvrdi Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Grupa je u ponedeljak saopštila da nijedan borac do sada nije napustio Siriju.

14.53 - Kremlj: Putin razgovarao s kraljem Bahreina o Ukrajini

- Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa kraljem Bahreina Hamadom Ben Ise al Kalifom o specijalnoj operaciji u Donbasu, merama u cilju zaštite građana i pregovorima sa ukrajinskom stranom - saopštio je Kremlj.

- Putin je izneo razloge i ciljeve specijalne vojne operacije u cilju zaštite Donbasa, naveo preduzete mere na planu zaštite civilnog stanovništva i govorio je o onome što preduzima ruska strana na pregovorima sa predstavnicima Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Karta dejstava

 

 

14.39 - Ukrajinci razbucali Ruse u Kijevu?

Penzionisani britanski snajperista, koji se pridružio borbama u Ukrajini, tvrdi da se snage ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog bore kao „talibani na steroidima“.

On je naveo da su Rusi u Kijevu potučeni do nogu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.28 - UDARNO! Rusi oborili ukrajinske Suhoje?

- Između 14.10 i 14.20 časova, na nadmorskoj visini od 600 m, iznad istočne periferije Černigova, ruske snage PVO oborile su dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 zapadno i istočno od grada - prenose ruski mediji na Telegram kanalima.

14.23 - HITNO: Referendum?

Rusija planira da održi referendum o stvaranju Hersonske Narodne Republike.

Ovo je izjavio zamenik regionalnog saveta Hersona Serej Khlan. 

Rekao je da je i on ranije dobijao takve ponude, ali je da je odbio svaki put.

 

 

14.17 - UDARNO! Sabotaža

Na letu Beograd-Moskva prijavljeno je postojanje eksplozivne naprave. To je treći put u kratkom periodu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.02 - Udar na Njujork!

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je danas moguć rusku napad na gradove Avdejevka i Marinka, koji se nalaze u blizini Donjecka, a koje i dalje kontroliše Ukrajina.

Ako ovi gradovi padnu, na redu je Njujork!

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

14.00 - Britanija: Rusi mogu još dve nedelje

Ruske snage će možda moći da održe punu borbenu sposobnost samo još '10 do 14 dana'', tvrde visoki obaveštajni izvori Velike Britanije za Dejli mejl, nakon čega će se "Putinovi ljudi boriti da održe zemlju koju su već zauzeli".

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Sunovrat bitkoina

Najpoznatija kriptovaluta mogla bi izgubiti svu vrednost pre kraja godine, smatra Peter Schiff investitor I izvršni direktor Euro Pacifik Kapitala.

Opšitnije čitajte u posebnoj vesti.

13.52 - Rusija: Da li je NATO spreman?

- Ako Ukrajina postane članica NATO, to će značiti rat NATO-a i Rusije, samo je pitanje da li je Alijansa spremna to - izjavio je ruski ambasador u Francuskoj Aleksej Meškov.

13.42 - UDARNO! Zelenski: Moramo da prihvatimo da nećemo biti deo NATO

 

 

13.37 - Zapaljive reči Lavrova: Neće nam Ujka Sem određivati našu ekonomiju

Šef diplomatije ruske federacije Sergej Lavrov poručio je da će ta država naći način da se izbori sa Zapadnim sankcijama, ističući da će rešenje biti takvo da ne zavisi ni od koga drugog.

- Naćićemo takvo rešenje da nikada ne budemo u situaciji Ujka Sem može da donosi odluke koje štete našoj ekonomiji - poručio je Lavrov.

13.25 - Novi detalji o slučaju palog drona u Rumuniji

Dron, koji je pao u rumunskom gradu Bistrica, lansiran je sa teritorije Ukrajine i u pitanju je istraživačka bespilotna letelica, izjavio je rumunski ministar odbrane Vasile Dinku.

- To nije veliki dron, širok je otprilike metar. Reč je o istraživačkoj bespilotnoj letelici u kojoj nije bilo eksploziva. Očigledno je da ne znamo odakle on, to je dron sovjetske proizvodnje, nije korišćen kao vojno oružje i povučen je iz upotrebe nakon 1989. godine - rekao je Dinku.

13.13 - Ukrajina: Uništena tri ruska tenka

 

 

13.04 - Zelenski: Možemo zaustaviti rusku ratnu mašineriju

U obraćanju uživo zapadnim liderima jutros, ukrajinski predsednik Volodim Zelenski je upozorio da će ih ruska „ratna mašina“ gađati ako se ne zaustavi.

Zelenski je zahvalio zemljama koje su „zauzele moralni stav“ protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, posebno britanskom premijeru Borisu Džonsonu „na njegovom vođstvu“.

On je poručio liderima:

- Možemo zaustaviti Rusiju. Možemo zaustaviti ubijanje ljudi. Biće lakše zajedno, zaustaviti uništavanje demokratije i zaustaviti ga sada na našoj zemlji. Jer inače će i oni doći k vama.

 

 

Lukašenko: U Ukrajini neće biti beloruskih trupa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ponovio je da trupe te zemlje neče biti u Ukrajini.

- Nemamo šta da radimo tamo, nismo tamo pozvani - rekao je on.

12.53 - Isporuka S-300 Kijevu

Američki Stejt department pokušava da utvrdi koje zemlje imaju sovjetske S-300, proučava načine za isporuku kompleksa Ukrajini, prenose američki mediji.

Prema njihovim rečima, Kongres SAD i Zelenski pozivaju Belu kuću da dogovori prebacivanje teškog sovjetskog naoružanja u Kijev, ali su zabrinuti zbog moguće ruske reakcije.

12.49 - UDARNO! Nove sankcije Crne Gore

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore kojom predsedava portpredsednik Vlade Dritan Abazović usvojila je jednoglasno paket sankcija Rusiji koje je usvojio Savet Evrope.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12.22 - ŠOK IZ ZAGREBA

Bespilotna letilica koja je prošle sedmice pala na Zagreb pripada ukrajinskim vojnim snagama i nosila je bombu namenjenu ruskim vojnim položajima u Ukrajini. 

Ovo prenosi hrvatski nedeljnik Nacional pozivajući se na izvor blizak Ministarstvu odbrane. 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Nova objava Kadirova

Lider Čečenije Ramzan Kadirov otkrio je da mu je u posetu došao sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

 

 

 

12.20 - HITNO! Oglasio se Lavrov

- Rusija traži da se razmotri pitanje biolaboratorija u Ukrajini po Konvenciji o hemijskom oružju - rekao je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

12.13 - UDARNO! Ukrajina: Počinju razgovori

Član ukrajinske delegacije Arahamia najavio je početak pregovora sa Rusijom, piše „STRANA.ua“

12.11 - Susret Šredera i Abramoviča u Moskvi

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder sastao se prošlog četvrtka u Moskvi sa vlasnikom FK Čelsi Romanom Abramovičem, prenosi jutros nemački tabloid "Bild".

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Ambasada SAD: SPC da stane uz narod Ukrajine

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala sve društvene lidere, uključujući čelnike Srpske pravoslavne crkve, da stanu u odbranu hrabrog naroda Ukrajine.

To je iz Ambasade saopšteno na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) povodom izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija "da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina".

 

11.57 - Zamenik Lavrova: SAD će shvatiti

- Rusija se nada da će posle nekog vremena SAD shvatiti da je neophodno nastaviti razgovore o pitanjima strateške stabilnosti sa Moskvom - ocenio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

11.54 - Šta uključuje novi paket sankcija

- Zabrana uvoza čeličnih proizvoda u EU

- Zabrana novih investicija u ruskom energetskom sektoru, sa ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda nazad u EU.

- EU zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita) vrednosti.

- Zabrana rejtinga Rusije i ruskih kompanija od strane agencija za kreditni rejting EU i pružanje usluga rejtinga ruskim klijentima, što bi dovelo do toga da oni još više izgube pristup finansijskim tržištima EU.

MILIONI IZBEGLICA ĆE LUTATI EVROPOM

- Evropa mora da se pripremi za drugi najveći migrantski talas posle sedam godina, jer u suprotnom preti haos - upozorava ekspert za migraciju Gerald Knaus.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

11.49 - UDARNO! Peskov o pregovorima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je nastavak pregovora o bezbednosnim garancijama u aktuelnoj formi teško moguć.

- Delegacije pregovarača Rusije i Ukrajine rade, teško je, a sama činjenica nastavka pregovora je pozitivna - rekao je Peskov.

11.39 - Sprečeno 11 terorističkih napada

- U Belorusiji je tokom 2021. godine sprečeno 11 pokušaja terorističkih napada koji su finansirani iz Poljske, Litvanije, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke - izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Nema bojazni od nestanka hrane"

Rusija je saopštila danas da ne postoji rizik od nestašice hrane na domaćem tržištu i apelovala na potrošače da ne prave zalihe osnovnih namirnica nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog napada na Ukrajinu

- Nema rizika od nestašce robe ili smanjenja asortimana. Ne treba veštački podsticati potražnju kupovinama za budući period - navela je potpredsednica vlade Viktorija Abramčenko u saopštenju, prenosi Rojters.

11.37 - Sanckije ne važe u svemiru

NASA će nastaviti saradnju sa Rusijom.

- Radimo zajedno više od 20 godina i nastavićemo to da radimo - rekao je NASA-in menadžer programa ISS Džoel Montalbano, prenosi Sputnjik na ruskom.

11.35 - Herson posle osvajanja ruske vojske

Proruski mediji objavili su snimak uništene i napuštene vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

11.30 - Čavušoglu: Napredak

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu  izjavio je da mu je ruska strana potvrdila da postoji napredak po pitanju evakuacije turskih građana iz Marijupolja i da bi danas-sutra pitanje trebalo da se reši. 

- Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, a zatim me je i ponovo tokom noći kontaktirao na temu evakuacije iz Marijupolja. Rekao mi je da postoji napredak po tom pitanju i da bi danas-sutra trebalo da se reši - izjavio je Čavušoglu.

11.29 - Otkaz po kratkom postupku

Ruske vazduhoplovne vlasti otpustile su zvaničnika koji je prošle nedelje rekao da je Kina odbila da isporuči ruske avio-kompanije delovima za avione posle zapadnih sankcija.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.23 - Podaci Moskve

 

 

11.15 - UDARNO! Kijev izdao upozorenje na vazdušni napad

Ukrajina je izdala upozorenje na vazdušni napad u celoj zemlji.

Objava dolazi što je glavni grad zemlje Kijev najavio policijski čas od 35 sati zbog kontinuiranog granatiranja.

Poruka predsednika Vučića

- Važno je sačuvati mir pod svaku cenu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ekskluzivnom razgovoru za Dnevni avaz, govoreći o krizi u Ukrajini, ali i informacijama o mogućoj eskalaciji sukoba na zapadnom Balkanu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.04 - UDARNO! Azov likvidirao ruskog generala?

Na društvenim mrežama objavljene su tvrdnje da je Azov bataljon likvidirao ruskog generala.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.50 - UDARNO! Peskov: Razočarani smo!

- Kremlj je razočaran jer lideri Evropske unije i Sjedinjenih Američkih država nisu ni reč rekli o granatiranju Donjecka i stradalim civilima - poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

 

10.40 - Džonson: Velika greška

Premijer Boris Džonson je rešio da ogroman uticaj Rusije na tržištu nafte i gasa ograniči tako što će pomoć potražiti od Saudijske Arabije i njihovim izvorima energije.

Džonson je apelovao na zapadne zvaničnike da smanje zavisnost od ruskog gasa i da je „ogromna greška" što su pustili Vladimira Putina „da se izvuče" sa aneksijom Krima 2014. godine i činjenicom da se ceo zapadni svet oslanja na ruske izvore energije, prenosi Dejli telegraf.

10.37 - Zveckanje oružjem

NATO je danas sa partnerima započeo veliku vojnu vežbu u Norveskoj koja je planirana pre ruskog napada na Ukrajinu.

- U manevrima učestvuje oko 30.000 vojnika, 200 letelica i 50 brodova iz 27 zemalja uključujući Švedsku i Finsku koje nisu članice Alijanse - javlja AP.

Bajden našao krivca

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da su predsednik Rusije Vladimir Putin i pandemija kovida razlozi za rekordnu inflaciju u SAD i dodao da povećanje cena nema ništa sa politikom njegove administracije.

- Znamo da se američke porodice bore sa povećanim cenama. Da budemo jasni zbog čega su cene visoke sada, postoje dva razloga. Prvi je zbog načina na koji globalna ekonomija funkcioniše. Pandemija je napravila brojne prekide u lancu snabdevanja, a lanac snabdevanja je jako važan, jer materijal stiže iz celog sveta - kazao je Bajden, preneo je Foks njuz.

 

 

10.33 - Moskva o biolaboratorijama u Ukrajini

Biolaboratorije u Ukrajini predstavljaju opasnost ne samo za Rusiju, nego i za čitavu Evropu, rekao je za Sputnjik direktor Drugog odeljenja za zemlje ZND ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk.

- Jedan od ciljeva specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini je i otklanjanje te opasnosti - rekao je Poliščuk, prenosi Sputnjik.
 

Evropi preti nestašica jedne od osnovnih životnih namirnica

- Evropa se suočava sa deficitom jedne od osnovnih životnih namirnica, suncokretovog ulja, pošto je stao izvoz iz Ukraijne. Trenutno u EU ima zaliha ulja za samo četiri do šest nedelja - navodi evropska asocijacija uljarske industrije.

Iz te asocijacije navode da je zbog krize u Ukrajini obustavljen izvoz oko 200.000 tona ulja mesečno, što je između 35 i 45 odsto potrošnje u EU.

10.22 - HITNO! Policijski čas u Kijevu

- U Kijevu se večeras uvodi policijski čas, kretanje bez specijalnih propusnica biće zabranjeno - saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Kako je precizirao, policijski čas biće uveden 15. marta od devet uveče po moskovskom vremenu (sedam uveče po srednjoevropskom) do osam sati ujutru po moskovskom vremenu (šest ujutru po srednjoevropskom).

Lukašenko o energentima

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će ta država dobijati energente po približno istim cenama kao u Ruskoj Federaciji.

- To je ono što smo oduvek tražili od Rusije - naveo je on.

 

10.17 - Britanija: Putinov napad ne ude po planu

- Ruski plan napada na Ukrajinu ne uspeva, zbog čega ima više granatiranja civilnih ciljeva - rekao je Džejms Kleverli, zamenik ministra spoljnih poslova Velike Britanije za Evropu i Severnu Ameriku.

- Trebalo je da bude lako, kao neka vrsta munjevitog rata u kom bi ruske trupe pregazile Ukrajinu - rekao je Kleverli, javlja BBC.

Peking: Fabrikovane laži

Širenjem lažnih vesti o aktivnostima Kine u Sinđanu, SAD pokušavaju da skrenu pažnju svetske zajednice i oslobode se odgovornosti za raspirivanje ukrajinske krize, piše kineski list „Ženmin Žibao“.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

10.15 - Odluka ruske centralne banke

Ruska centralna banka saopštila je da prestaje da kupuje zlato od banaka zbog sve veće potražnje stanovništva.

10.09 - Crvene linije Budimpešte

- Važno je podržavati jedinstvo EU po pitanju sankcija protiv Rusije, ali za Budimpeštu postoje crvene linije po tom pitanju, a to je bezbednost isporuka energenata - rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

9.59 - UDARNO: Istorijska odluka

Evropska unija uvela je 4. paket sankcija Rusiji.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Pogled iz Beograda - Dačić o ratu u Ukrajini

Predsednik Skupštine Ivica Dačić komentarisao je aktuelnu situaciju na Istočnom frontu i sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

Dačić je otkrio i kakva je pozicija Srbije, a opširnije o tome možete čitati u posebnoj vesti.

9.43 - Putin kipti od besa?!

Vladimir Putin pucnuo je olovku tokom pregovora o Ukrajini pokazujući tajnu „anksioznost“ i bes.

To pišu britanski mediji.

Opširnije čitajte u posebnom tesktu.

9.39 - Kijev: Krivična odgovornost za saradnju sa Rusijom

Prvi zamenik predsednika Vrhovne rade Aleksandar Kornijenko rekao je da je Vladimir Zelenski uveo krivičnu odgovornost za saradnju sa Rusijom.

9.30 - Nemački ministar: Ako odmah prebacimo prekidač...

Nemačka je upozorila da bi momentalnim bojkotom isporuke ruskog gasa i nafte mogla naštetiti sopstvenom stanovništvu više nego Vladimiru Putinu, donoseći masovnu nezaposlenost i siromaštvo, prenosi britanski Gardijan

- Ako odmah prebacimo prekidač, doći će do nestašica snabdevanja, čak i do prekida snabdevanja u Nemačkoj - rekao je ministar ekonomije i energetike Robert Habek za javni servis ARD u nedelju, dok najveća evropska privreda intenzivno traži da diverzifikuje svoje snabdevanje energijom u srednjem roku. 

9.16 - Ruski ambasador u SAD: Nacisti jedina pretnja civilima

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov navodi da su civilima u Ukrajini jedina i prava pretnja naoružane jedinice ukrajinskih nacionalista

- Još jednom hoću da naglasim da ruska vojska preciznim gađanjem vrši napade isključivo po vojnim ciljevima, jedina pretnja za ukrajinski narod dolazi od tamošnjih nacionalističkih grupacija - rekao je Antonov.

9.11 - Svetska banka o sankcija Moskvi

- Sankcije Rusiji imaće veći uticaj na globalni BDP nego ruska specijalna operacija demilitarizacije Ukrajine - kaže generalni direktor Svetske banke Dejvid Malpas.

9.05 - Maskova nova ponuda

Milijarder Ilon Mask uputio je novu poruku Kremlju.

 

 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.04 - UDARNO! Putin potpisao

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon koji ima za cilj povećanje stabilnosti saobraćaja pred pritiskom sankcija, tako da je sada moguće registrovati strane avione koje ruske avio-kompanije iznajmljuju.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

8.47 - Poruka Pekinga

Kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te istaknuo da njegova vlada "ne želi da sankcije utječu na Kinu".

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

8.38 - Kijev tvrdi: Oborili smo ih

Ukrajinske snage saopštile su da su tokom prethodnog dana oborile četiri ruska borbena helikoptera i jedan avion, kao i da ruske snage nisu ostvarile napredak na teritoriji Ukrajine.

8.36 - Zelenski potvrdio: Danas nastavak pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da će danas biti nastavljeni pregovori između delegacija Ukrajine i Rusije.

U video obraćanju Zelenski je rekao noćas da je ukrajinska delegacija "odradila dobar posao tokom jučerašnjih pregovora", bez iznošenja dodatnih detalja.

8.23 - Kličko: Pogođeno više zgrada u Kijevu

- Neprijatelj nastavlja da napada Kijev. Rano jutros granate su pogodile nekoliko stambenih zgrada - 2 visoke zgrade u okrugu Svjatošinski, 1 u Podilskiju. I jednu privatnu kuću. U stambenim zgradama ima stradalih. Ostanite u skloništima - objavio je Vitalij Kličko.

8.22 - Oštećena stanica metroa

Kijevska mreža metroa objavila je na Twitteru da je jedna od jutrošnjih eksplozija oštetila fasadu stanice i ureda Lukjanivska.

Lukjanivska je vrlo blizu centra Kijeva.

 

 

8.09 - Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije

Ruske oružane snage preuzele su punu kontrolu nad celom teritorijom Hersonske oblasti.

7.59 - Moska objavila nove snimke dejstvovanja

 

 

7.30 Rusi prete bombardovanje fabrika oružja u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da će napasti ukrajinske fabrike koje se bave proizvodnjom oružja kao odgovor na napad balističkim projektilom na separatističko uporište Donjeck.

- Kao odgovor na granatiranje Donjecka, ruske oružane snage preduzeće operativne mere kako bi izvan upotrebe stavile ukrajinske fabrike odbrambene industrije koja proizvode oružje koje koriste nacionalisti. Pozivamo građane Ukrajine koji rade u tim fabrikama, kao i stanovnike obližnjih kuća, da napuste potencijalno opasna područja, piše u objavi.

Moskva je ranije navela da je 20 civila poginulo u ukrajinskom vazdušnom napadu. Ukrajina je negirala da je izvela napad i tvrdi da su projektil ispalili Rusi kao izgovor za odmazdu.

7.20 Dve velike eksplozije u Kijevu

Lokalni kanal Ukraine 24 preneo je vest o dve velike eksplozije na zapadnoj periferiji prestonice Ukrajine. Prema izveštaju kanala, rakete su lansirane sa beloruske strane. Ovu tvrdnju BBC nije potvrdio.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Kijevu, kao i u Odesi na jugu, Umanu u središtu i regiji Hmjelnicki na zapadu.

 

 

7.10 - Ukrajinske snage izvode masovni napad na Donjeck

Ukrajinske snage izvode masivni napad na Donjeck, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin, prenosi Sputnjik.

On je pozvao sve građane da se sakriju u podrume ili skloništa kako bi se izbegle civilne žrtve.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Danilo

15.03.2022 11:44

Nekada se ratovalo u rovovima i na bojnim poljima. Sada se ratuje po gradovima a štit im civili.