PUTIN JE NOVI MILOŠEVIĆ! Američki analitičar uporedio Kijev i Kosovo, pa izneo brutalan napad na NATO! (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

15.03.2022

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analiza aktuelne sitacije u Ukrajini, koju je izneo poznati američki voditelj i politički komentator Bil Mar, izazvala je ogromnu pažnju.

PUTIN JE NOVI MILOŠEVIĆ! Američki analitičar uporedio Kijev i Kosovo, pa izneo brutalan napad na NATO! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Youtube/ Ben Shapiro

Bil Mar uporedio Miloševića i Putina

Bil Mar, američki televizijski voditelj, politički komentator, pisac, glumac i stendap komičar, uporedio je ruskog predsednika Vladimira Putina sa bivšim liderom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i to usred rata koji nesmeteanim intenzitetom besni na ukrajinskom tlu. 

Kijev kao Kosovo 

Mar je, naime, tokom interjua voditelju Benu Šapiru, istakao kako je viševekovna težnja Rusa da vladaju Ukrajinom zapravo ista kao i želja Miloševića da sačuva Kosovo u sastavu Srbije, a što je, kako je naveo američki analitilčar, izazvalo krvavi rat na Balkanu 1999. godine.        

Ono što sada vidimo je katastrofa za narod Ukrajine, ali je u suštini dobro. Sada zapravo vidimo da Putin nije toliko jak koliko smo mislili da jeste. Jer, ja ne znam šta bi mogla da bude reč koja bi ovu trenutnu situaciju opisala, a da je suprotna od blickriga. To je trebalo da bude jednostavna i nikad lakša operacija, a vidimo da nije tako. Zato sam iznenađen što je on (Vladimir Putin prim. aut) to uopšte uradio jer zaista nije bilo potrebe. Pokušao sam jednom prilikom da objasnim da većina ovih stvari dolazi od njegovog uverenja da je on spasilac ruskog naroda. On je na vlasti 20 godina, a ono što je u duši čoveka jeste to da jednostavno želi da bude heroj - istakao je Mar, pa nastavio:    

- Ovde treba uzeti u obzir i istorijski faktor. Kijev je bio dom Rusa, on je svojevrsni početak ruske države. Ne želim da kažem da inm to sada daje pravo da ga uzmu, sada je tamo druga nacija i on je centar druge države... Sve se promenilo, on čak više nije ni deo Ruske Federacije. Ali mislim da se to i dalje nalazi u njegovoj glavi (Putinovoj prim. aut.): "Ja ću ovo da povratim" - naveo je analitičar i dodao kako želja za Kijevom ne jenjava iako se centar Rusije odavno prebacio u Moskvu.  

- To je veoma slična situacija kao i sa Kosovom zbog kog je Milošević (predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prim. aut) započeo rat na Balkanu. To je bilo 1999. godine, prošlo je više od 600 godina od bitke za Kosovo, a za jedan deo sveta to kao da se dogodilo juče. Znate, to je toliko neuobičajen način razmišljanja za Amerikance kojima je u glavi da je to bilo čak 1389. Tada se odigrala ta čuvena bitka i oni se još bore, iako Kosovo više čak i nije deo Srbije. Ali oni imaju osećaj da ga moraju vratiti. Mislim da na takav način razmišlja i Putin iako se, osim Ukrajinaca, više ni Rusi ne slažu s tim - podvukao je Mar.

Prema njegovim rečima, ovo više nije svet u kakvom smo do juče živeli i to i zbog, kako je naveo, i zbog postojanja NATO.   

- Glavno pitanje zbog čega je do svega ovoga došlo jeste i da li je NATO zaista trebalo da se pomera toliko da počne da u svoje redove uvlači i bivše sovjetske republike - rekao je Mar voditelju Šapiru, tražeći od njega odgovor da li se on kao Amerikanac slaže sa tim stanovništem.

Nakon što je Šapiro dao kratak odričan odgovor, Mar ga je presekao.     

- NATO je formiran da bi nestao Sovjetski Savez i da bi komunizam bio pobeđen. I to se i dogodilo. Zato sada ja postavljam pitanje zbog čega NATO još tada nije, na primer, pozvao Rusiju u svoje redove i poručio joj da je ona sada deo saveza sa kojim može da ide u smeru zbog kog je on u stvari formiran - poručio je analitičar i dodao kako je Alijansa u međuvremenu odavno prestala da postoji zbog onoga zbog čega je u stvari formirana.  

Doveo u pitanje postojanje NATO 

Marovo izlaganje je zatim prekinuo Šapiro komentarom da je 1991, nakon raspada SSSR, bilo teško poverovati da bi Rusija bila spremna da bude prijateljski raspoložena prema zapadnim zemljama. 

- Ali upravo je takav stav Ruse naterao da ne budu prijateljski raspoloženi - uzvratio je Mar, pa dodao: 

- Pogledajte, sve države su danas kapitalističke. Više ne moramo da brinemo zbog SSSR i komunizma, oni više ne postoje. Zato treba da prestanemo da imamo organizaciju koja Ruse čini neprijateljima i uvlači nove članice u svoje redove - naglasio je Mar. 

Šapiro je, ipak, i na to imao repliku. 

- Putin želi da osvoji i mnoge druge države, koje su uveliko članice NATO, poput Letonije, Estonije i Litvanije - rekao je on, nakon čega je upitan zašto Zapad s Ruskom Federacijom nije primenio isti princip kao sa Nemačkom i Japanom nakon Drugog svetskog rata.  

- To je učinjeno da bi se zapadni saveznici suprotstavili Sovjetskom Savezu - uzvratio je Šairo, što je totalno razgnevilo Mara.   

- Pa da, ali SSSR više ne postoji - zaključio je on odlučno. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rqsa

15.03.2022 18:35

Smesan si. Lazes i vuces na svoju vodenicu. Milosevic i Putin ni blizi. Milosevic nije branio Srbe jer se uplasio a Putin vam.je pokazao ko dira Ruse ima da plati. Klinton je klasican manijak i deco ubica i onaj ko podrzava Amere.i NATO je ubica.

Odgovori 23 3