NEZAPAMĆENA REPRESIJA: U Rusiji šikaniraju i otpuštaju zvaničnike za svaku pogrešnu reč

Autor:

Svet

15.03.2022

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske vazduhoplovne vlasti otpustile su zvaničnika koji je prošle nedelje rekao da je Kina odbila da isporuči ruske avio-kompanije delovima za avione posle zapadnih sankcija.

NEZAPAMĆENA REPRESIJA: U Rusiji šikaniraju i otpuštaju zvaničnike za svaku pogrešnu reč

Foto: Rupli TV

Valerij Kudinov, zvaničnik ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj (Rosaviatsia) zadužen za održavanje plovidbenosti aviona, rekao je da Rusija pregovara o nabavci delova iz zemalja uključujući Tursku i Indiju nakon neuspelog pokušaja da ih nabavi iz Kine.

Izvor je potvrdio Rojtersu da je Kudinov dobio otkaz, dodajući da je izgubio posao zbog javnih izjava o Kini. Rozavijacija je odbila da komentariše, preneo je Rojters.

Ruski list "Komersant" citirao je Kudinova koji je rekao da je otpušten zbog odavanja informacija po saveznom zakonu koji reguliše kako se državni službenici moraju ponašati, prenosi "Gardijan".

Ruski vazduhoplovni sektor je pritisnut zapadnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

Saliven upozorio Kinu

Podsetimo, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven upozorio je juče Kinu da će biti izolovana ukoliko bude podržavala Rusiju u agresiji na Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džejk Saliven

On je visokom kineskom diplomati Jangu Đičiju preneo da bi Peking mogao da se suoči sa ekonomskim kaznama i globalnom izolacijom ako pomogne Rusiji, preneo je Rojters.

Na višečasovnom sastanku u Rimu predstavnici SAD su saveznicima iz NATO i nekim azijskim zemaljama poručili da je Kina dala signal da je voljna da pomogne vojno i ekonomski Rusiji u ratu, tvrde dvojica američkih diplomata.

- Ovo je stvarno, ima posledice i uznemirujuće je - kazao je jedan od zvaničnika.

Nako završetka sastanka Bela kuća je izdala kratko saopštenje, navodeći da je Saliven izneo "niz pitanja o američko-kineskim odnosima, uz značajan razgovor o ruskom ratu protiv Ukrajine.

Sagovornici su naglasili da je od važnosti da se održe otvorene komunikacione linije između SAD i Kine - navodi se u saopštenju.

Kineske kompanije koje budu prkosile američkim sankcijama o izvozu u Rusiju bi mogle da ostanu bez američke opreme i softvera potrebnih za proizvodnju, kazala je ministarka trgovine SAD Đina Raimondo prošle nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading