PUTIN SE OPASNO PRECENIO: Britanski obaveštajci izneli ŠOK TVRDNJU - Rusija ima snage da se bori još samo NEKOLIKO DANA

Autor:

Svet

15.03.2022

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska saopštila je da su njene snage oborile četiri ruska helikoptera, mlaznjak i krstareću raketu.

PUTIN SE OPASNO PRECENIO: Britanski obaveštajci izneli ŠOK TVRDNJU - Rusija ima snage da se bori još samo NEKOLIKO DANA

Foto: Tanjug/AP

Ruske snage će možda moći da održe punu borbenu sposobnost samo još '10 do 14 dana'', tvrde visoki obaveštajni izvori Velike Britanije za Dejli mejl, nakon čega će se "Putinovi ljudi boriti da održe zemlju koju su već zauzeli".

Britanski odbrambeni izvori kažu da Kijev ima Moskvu, da bi ruska vojska mogla da bude na samo dve nedelje od kulminacije – nakon čega bi 'snaga ukrajinskog otpora trebalo da postane veća od ruske napadačke snage. Napredovanje širom Ukrajine je već stalo jer Moskvi nedostaje ljudstva, tvrdi Dejli mejl.

Predsednik Volodimir Zelenski bio je optimistačan u jutarnjem obraćanju ukrajinskom narodu, rekavši da njegova vojska nastavlja da nanosi ''razorne gubitke ruskim trupama''.

- Već su izgubili 80 ratnih aviona. Stotine tenkova i hiljade drugih jedinica opreme. Za 19 dana ruska vojska je izgubila više vojnika u Ukrajini nego u dva krvava i višegodišnja rata u Čečeniji - dodao je on.

Ali, kako ruska invazija posustaje, njene metode postaju sve brutalnije – gradovi sve više dolaze pod neselektivnu raketnu vatru.

Kijev, glavni grad, pretrpeo je još jednu rundu bombardovanja u utorak ujutru pošto su stambeni blokovi goreli u ranim jutarnjim napadima, iako nema neposrednih podataka o žrtvama.

Ukrajinska vojska saopštila je da su njene snage oborile četiri ruska helikoptera, mlaznjak i krstareću raketu.

Šef ruske Nacionalne garde Viktor Zolotov – nekada zadužen za Putinovu ličnu bezbednost – priznao je u utorak da ''ne ide sve tako brzo kako bi oni želeli“. Ali on je i dalje insistirao da će Rusija dostići pobedu ''korak po korak''.

Kremlj je takođe rekao da bi i dalje mogao da se odluči da preuzme kontrolu nad velikim gradovima u Ukrajini, uprkos ranijim tvrdnjama da je svrha njegove ''specijalne vojne operacije'' da ''oslobodi'' zemlju.

Pojavili su se snimci ruskih trupa koje izvode još razornije udare na lučki grad Harkov, uz eksplozije koje osvetljavaju noćno nebo.

Opkoljavanje Kijeva i drugih značajnih naseljenih centara kao što su Harkov i Černihiv poboljšalo bi pregovaračku poziciju Rusije i obezbedilo scenario koji bi Putin mogao da pokuša da predstavi kao pobedu.

- Ministarstvo odbrane, istovremeno obezbeđujući maksimalnu bezbednost stanovništva, ne isključuje mogućnost stavljanja pod svoju punu kontrolu velike populacione centre - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rusi se ponašaju sve krvoločnije

- To bi neminovno moglo dovesti do velikog broja žrtava među civilima. Zvaničnici SAD i Evropske unije guraju Rusiju da napadnu velike gradove sa ciljem da se odgovornost za smrt civila stavi na našu zemlju - dodao je Peskov.

Kako su juče nastavljeni napadi na prestonicu, ruske rakete odnele su još više nevinih života.

Jedna osoba je takođe poginula, a šest je povređeno nakon što je olupina presretnute rakete pogodila ulicu u Kijevu. Uništen je autobus i stambena zgrada.

Stanovnici su spaseni merdevinama iz zapaljenog stambenog bloka u okrugu Obolonj u Kijevu nakon ruskog raketiranja u kojem su u ranim jutarnjim satima poginule najmanje dve osobe.

- Kažu da ima teške opektoine, da ga neću prepoznati - jecala je Lidija Tihovska, zureći u mesto gde je bolničar rekao da leže posmrtni ostaci njenog sina Vitalija.

- Želim Rusiji istu tugu koju sada osećam - rekla je, dok su joj se suze kotrljale niz obraze dok se držala za lakat svog unuka.

Dok su borbe i artiljerijska vatra besnele u predgrađu, pogođena je i fabrika aviona Antonov koja je udaljena 9 km od Kijeva, što je izazvalo veliki požar.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su još dve osobe poginule, a sedam je povređeno nakon što su ruske snage napale fabriku. 

Američki vojni izvori rekli su u ponedeljak uveče da su Kijev i drugi veliki gradovi pod sve jačim vazdušnim udarima ali da su i pored toga "izdržali".

- Oni nastavljaju bombardovanje i pojačavaju ga, bez sumnje.“ Britanski odbrambeni izvori očekuju da će Ukrajinci gađati ruske raketne stanice zemlja-vazduh, lokacije za elektronsko ratovanje i komandne i kontrolne mreže - dodao je potparol Pentagona

Ova vojna sredstva nalaze se na periferiji Kijeva i drugih gradova i mogla bi biti gađana pomoću dronova koje je isporučila Turska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (4)

Loading
Suvi

15.03.2022 13:07

Pa do juce je molio putina da zaustavi rat , sada se kurci nekim pobedama i slabljenjem vojske rusiije , po njemu ukraijna je jaca od rusije ...

Odgovori 23 4
Дарко

15.03.2022 13:13

То су само пусте жеље и лажне вести енглеза у специјалном рату који воде против нас Словена!

Odgovori 30 3
Solo

15.03.2022 14:48

To su engleske medijske lazi kao i obicno sve rade preko medija prvo a onda salju njihove SAS jedinice da rovare po tudjim zemljama..Kolonijalni mentalitet nikad nije ugasen jos uvek radi kako vidimo..

Odgovori 29 3
gde su

16.03.2022 12:13

80 aviona stotine tenkova jiljade oruđa??? ima li neka slika svega toga??? pa da su jedan avion oborili bile bi slike po celom netu. a tek stotine tenkova? možda su englezi veverice ali drugi nisu.

Odgovori 14 5