SB UN pozvao Izrael i Palestince da ne krše prekid vatre

Autor: Republika

Svet

22.05.2021

23:06

Savet bezbednosti UN pozvao je danas Izrael i Palestince da se pridržavaju dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštila je britanska misija u svetskoj organizaciji.

Tanjug/O. Stevanović

- Članovi SB UN pozdravili su dogovor o prekidu vatre 21. maja, prepoznajući značajnu ulogu koju su odigrali Egipat, zemlje u regionu, UN, Bliskoistočna četvroka i drugi međunarodni partneri. SB UN poziva na puno poštovanje dogovora o prekidu oružanih sukoba - navodi se u saopštenju britanske misije pri UN, prenosi TASS.

Članice SB UN ponovile su koliko je značajno da se "postigne sveobuhvatni mir yasnovan na viziji bliskoistočnog regiona sa dve demokratske države - Izraelom i Palestinom - koje žive jedna pored druge u miru i u okviru svojih bezbednih i priznatih granica".


Sve članice SB UN apelovale su da se obezbedi hitna humanitarna pomoć palestinskim civilima, ističući da je palestinskim vlastima prioritetna obaveza da se uhvate u koštac sa posledicama izraelskih vazdušnih udara i štetom koja se procenjuje na oko 350 miliona dolara, kao i da rešavaju probleme u snabdevanju građana vodom i strujom.

Komentari (0)

Loading