SKANDALOZNO! Dodeljena nagradu za fotografiju ubijene žrtve napada Hamasa - Sram vas bilo!

Autor:

Svet

29.03.2024

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandalozna odluka univerziteta

SKANDALOZNO! Dodeljena nagradu za fotografiju ubijene žrtve napada Hamasa - Sram vas bilo!

Foto: Tanjug/AP, Instagram/shanukkk


Prestižni univerzitet našao se pod udarom kritika nakon što je dodelio najstariju svetsku nagradu za fotoreporterstvo fotografiji ubijene žrtve napada Hamasa. Fotografija mlade Šani Luk postala je simbol brutalnog napada, a odluka univerziteta da nagradi ovu fotografiju izazvala je oštre reakcije javnosti.

 

 


Reakcije javnosti

Nakon proglašenja pobednika, javnost je burno reagovala osudivši ovaj potez univerziteta. Mnogi su istakli da je ovakav čin neprihvatljiv s obzirom na tragične okolnosti smrti mlade majke. Prijatelji i poznanici izrazili su svoje zgražavanje i ogorčenje, ističući da se ova nagrada ne sme povezivati sa neljudskim nasiljem i terorizmom.

 

 

- Ovako biramo da se sećamo prelepe Šani Luk. Nećemo dozvoliti da neljudski nasilnici gaze njeno sećanje koji slave AP fotografiju njenog tragičnog ubistva - napisao je jedan od njenih prijatelja.

- Užasnut sam. Ovo je slika terorista koji paradiraju mrtvim telom Jevrejke nakon što su je ubili. Sram vas bilo - dodao je drugi.

Tužbe protiv novinskih agencija

Porodica Šani Luk i druge žrtve napada festivala tužile su novinske agencije "Asošijated Pres" i "Rojters", optužujući ih za dosluh u zverstvima koja su dokumentovali. Tvrdi se da su slobodnjaci ovih agencija bili povezani sa Hamasom i da su bili svesni planiranog napada. Ove tužbe dodatno su produbile kontroverzu oko nagrađene fotografije.

Novinarske agencije se brane

Iz novinskih agencija stižu tvrdnje da nisu imale uvid u planirani napad Hamasa te da su osudile povezanost sa terorističkim delima. Obe agencije ističu da su novinari često izloženi opasnostima u svojoj profesiji, posebno u sukobnim područjima poput Gaze.

Ova kontroverzna odluka univerziteta i tužbe protiv novinskih agencija dodatno su istakle složenost i težinu situacije na Bliskom Istoku, gde novinari često rizikuju sopstvene živote kako bi dokumentovali događaje.

(Dejli Mejl)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading